Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/superhost-forlorade-lagenheten-nu-kan-det-bli-svarare-att-hyra-ut-pa-airbnb/

Ekonomi

”Superhost” förlorade lägenheten – nu kan det bli svårare att hyra ut på Airbnb

Det kan bli svårare att hyra ut sin bostad via uthyrningssajter framöver, enligt Hyresgästföreningen.
Det kan bli svårare att hyra ut sin bostad via uthyrningssajter framöver, enligt Hyresgästföreningen. Foto: Henrik Montgomery/TT

En man hyrde ut sin etta i centrala Göteborg på Airbnb 49 gånger på drygt fyra år. Nu förlorar han hyreskontraktet. Det är en av tre domar som kan begränsa möjligheterna att hyra ut sitt hem på den populära uthyrningssajten.

– Vi ser det som att hovrätten har satt ner foten mot den här typen av verksamhet, säger Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen. 

Den som hyr ut sin lägenhet minst tio gånger per år, får höga betyg, sällan avbokar och svarar snabbt får utmärkelsen ”superhost” på Airbnb. Det hade mannen i Göteborg. 

Som Hem & Hyra var först med att rapportera, hade han hyrt ut sin tidigare och nuvarande bostad minst 65 gånger sedan 2014. Det mesta av uthyrningen gällde hans etta i centrala Göteborg som han tog närmare 900 kronor per natt för. 

Gästerna kunde checka in själva i och med att det fanns ett kodlås till lägenheten.

Hyresvärden blev varse om verksamheten förra året och sade upp hyresavtalet. Mannen valde då att driva ärendet i hyresnämnden. Han medgav att han i snitt hyrt ut bostaden en helg i månaden men menade att han inte hade förstått att det krävdes tillstånd från värden när man hyr ut kortare perioder. 

Hyresnämnden skrev i sitt beslut att det mannen ägnade sig åt är att likna vid hotellverksamhet. I domen fästes särskild vikt vid att mannen ansågs vara en ”superhost” samt vid det höga priset.

Att han inte hade förstått att det var otillåtet att hyra ut till ett så stort antal okända personer, menade hyresnämnden var osannolikt.

Beslutet överklagades men Svea hovrätt gick på hyresnämndens linje.  

”När en lägenhet upplåts för bostadsändamål är syftet att lägenheten ska tjäna som hyresgästens hem och egentliga bostad”, står det i hovrättens avgörande. 

Det är ett av tre liknande beslut som hovrätten har tagit de senaste veckorna. Hyresgästföreningen ser det som en tydlig signal om hur man ska se på den här typen av uthyrningar.

– Det har varit lite oklart tidigare. Vi ser det som att hovrätten nu har satt ner foten mot den här typen av verksamhet, säger Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningen som har gått igenom alla tre ärendena. 

Läs mer: Granne smygfotade turist – Airbnb-uthyrare förlorar kontrakt 

– Det som är speciellt med de här fallen är att hyresvärdarna har bott kvar i lägenheterna som de hyrde ut. Så länge man bor i lägenheten har man rätt till inneboende. Men det är det som förtydligas nu: om man bedriver en verksamhet som kan liknas vid hotellverksamhet bryter man mot sina åtaganden som hyresgäst, säger han. 

Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Johan Candler, förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Foto: Privat

Innebär det att man i princip inte kan hyra ut via Airbnb utan att riskera sitt hyreskontrakt?

– Själva plattformen är inte avgörande. Det är fortfarande tillåtet att ha inneboende men den inneboende ska ha lägenheten som bostad och betala skälig hyra. Men på Airbnb handlar det ofta om tillfälliga besökare som bor där på fritiden och betalar ett pris som marknadsmässigt liknar hotellpris. Det kommer vi att avråda ifrån. 

Huruvida det spelar roll hur ofta man hyr ut är enligt Johan Candler oklart. 

– Man kan tro att det skulle vara okej att hyra ut en helg ibland men där har vi egentligen inget att gå på. I de tre ärendena som vi tittat på har det rört sig om ganska många uthyrningar men vi vet inte om det finns någon undre gräns, säger han. 

Läs mer: Airbnb frias av EU:s domstol 

När det kommer till personer som reser bort några veckor och passar på att hyra ut sin lägenhet är det enligt honom ingen skillnad mot hur det har fungerat tidigare. 

– Då skulle man ändå behöva ett tillstånd från sin hyresvärd som med all annan andrahandsuthyrning. Men i många av de här fallen har hyresgästen sett en möjlighet att få in extrapengar och dryga ut sin kassa. Vi menar att man ska akta sig för det. 

Hyresgästföreningen har med anledning av hovrättens beslut gått ut med nya, tydligare riktlinjer för Airbnb.

– Om du vill hyra ut på det här sättet och ta en högre hyra, då ska du ha ett skriftligt godkännande från hyresvärden och då måste man vara tydlig med vilka villkor som gäller. Grundregeln är att lägenheten är ett hem och inte ska användas för hotellverksamhet.