Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Superläge att förhandla ner boräntan

Bankerna tjänar mer pengar på bolånen än någonsin. Fjärde kvartalet förra året var marginalerna uppe på rekordnivåer. DN:s Marianne Björklund svarar på tre frågor om varför det är så och vad det innebär för bankkunderna.

Skillnaden mellan bankernas kostnad för att låna och den ränta de erbjuder bolånekunderna steg till 1,71 procent fjärde kvartalet förra året jämfört med 1,67 procent kvartalet innan. Det är den högsta marginalen sedan Finansinspektionen började mäta 2002.

1. Varför är marginalerna så höga?

Den direkta orsaken är att bankernas finansieringskostnad för bolån minskade mer än vad bankerna sänkte boräntan till kunderna. Bankerna passade helt enkelt på att tjäna mer pengar på kunderna.

Men det är inte enda förklaringen. Marginalerna har stigit ända sedan Finansinspektionen skärpte reglerna för bankerna efter finanskrisen. De nya reglerna innebär att de måste ha en större buffert för att stå redo vid kriser. En del av de pengarna verkar man ta hem i högre bolånemarginaler. 

 

2. Vad betyder det här för mig som kund?

Ha de höga marginalerna i bakhuvudet nästa gång det är dags att förhandla om boräntan. Bankerna har uppenbarligen råd att sänka räntan till kunderna utan att äventyra sin lönsamhet. Numera publicerar bankerna varje månad den snittränta som kunder betalar för olika bindningstider. Håll koll på dem. Ligger din ränta över snittet, fråga varför. Det banken brukar titta på är hur stort lånet är, hur mycket du lånat i förhållande till värdet på bostaden och vilken kreditvärdighet du har. Gå igenom hur banken ser på dig vad gäller till dessa variabler om du är missnöjd. Kontakta även andra banker och se vilken ränta de kan erbjuda. Finansinspektionen konstaterar att det finns åtminstone åtta större aktörer som erbjuder bolån. Om konsumenter var mer beredda att byta bank skulle det förmodligen pressa ner bolåneräntorna, enligt myndigheten.

 

3. I morgon kommer Riksbanken med räntebesked, kommer det att påverka boräntan?

Inte i det korta perspektivet. Riksbanken väntas inte ändra på sin styrränta, som i dag ligger på rekordlåga -0,5 procent. Riksbankens styrränta påverkar framför allt de rörliga lånen. Lån med längre bindningstid styrs av marknadsräntorna som bestäms av handeln på obligationsmarknaden. Inte heller här syns någon större press uppåt i nuläget. Det alla håller ögonen på är vad Riksbanken säger om sin räntebana, en sorts prognos om räntan i framtiden. Just nu indikerar den att Riksbanken börjar höja räntan i mitten av 2018. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.