Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Superstridsplan visas upp i Europa

Den som vill titta på vad som beskrivs som världens modernaste – och dyraste – stridsflygplan kan bege sig till Storbritannien i sommar. Där kommer två av Lockheed Martins nya stridsplan F-35 att visas upp på två flygshower, som ägs av det amerikanska flygvapnet.

De kommer att stå på marken vid Royal International Air Tattoo och Farnborough air show utanför London, medan ett av planen ska delta i en flyguppvisning i den förstnämnda.

F-35 skulle ha haft sin internationella premiär vid flygshowerna redan för två år sedan, men fick flygförbud efter att ett plan drabbats av en motorbrand på en bas i Florida.

Flygplansprojektet medfinansieras av USA, Storbritannien, Norge, Australien, Kanada, Danmark, Turkiet, Nederländerna och Italien, varav Danmark och Kanada är de enda som inte beställt flygplanet. I flera upphandlingar har planet konkurrerat med svenska Gripen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.