Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Surfa säkert på stan

Kryptera internettrafiken om du kopplar upp dig mot en surfzon. Eller använd ett 3G-modem. Det är IT-experten Torbjörn Eklövs råd till den som vill använda sin bärbara dator utanför hemmet.

– Luften är fri. Så länge trafiken i ett trådlöst nätverk inte är krypterad kan vem som helst i närheten se vad du gör på internet, säger Torbjörn Eklöv, IT-konsult specialiserad på nätverk.

Det innebär till exempel att användarnamn och lösenord till e-posttjänster kan avlyssnas, eller att det går att se vilka webbplatser andra personer besöker.

– Och det måste inte vara så att någon av de andra kafébesökarna gör det här medvetet. Kanske har någon av dem fått sin dator smittad av ett virus som avlyssnar trafiken i smyg. Inloggningsuppgifter till e-post är värda pengar på den svarta marknaden, säger Torbjörn Eklöv.

Hans råd är därför att inte koppla upp sig trådlöst utan kryptering. Och det gäller även det trådlösa nätverket där hemma.

För att inte grannarna ska kunna tjuvlyssna måste också det vara krypterat.

I datorer och routrar finns ofta många olika krypteringsalternativ.

– Men välj aldrig det som heter WEP. Det är som att köra okrypterat. Välj i stället WPA2, säger Torbjörn Eklöv.

Med WPA2 krypteras trafiken mellan dator och basstationen i det trådlösa nätverket. Som användare kan man lägga på ytterligare ett lager kryptering. Hos en del tjänster finns möjligheten att använda https i stället för vanlig http.

– Och om du ansluter via https och får upp en ruta om att det är ­något fel på certifikatet, välj inte att ansluta ändå! Det kan vara ett tecken på att någon försöker knäcka krypteringen, varnar Torbjörn Eklöv.

Ett annat råd han har är att koppla upp sig mot trådlösa nätverk med viss eftertänksamhet.

– Den som satt upp ett trådlöst nätverk har ännu större möjligheter att avlyssna trafiken. Kopplar man upp sig mot ett okänt, okrypterat nätverk man hittar på stan tar man verkligen en stor risk.

För den som tycker att Torbjörn Eklövs råd är för komplicerade har han ett annat förslag:

– Koppla i stället upp dig med ett 3g-modem. Den trafiken är mycket svårare att avlyssna.

Men glöm för den sakens skull inte att kryptera nätverket där hemma.

Tips för säkrare surf

Anslut bara till wlan krypterade med WPA2.

Aktivera krypteringsfunktionen https för konton på exempelvis Facebook och Twitter.

Ytterligare säkerhet får man med en så kallad VPN-tunnel som krypterar trafiken ytterligare. Många företag tillhandahåller VPN till sina anställda, för privatpersoner finns tjänster som Relakks och Dold.

Undvik trådlösa nätverk som du inte känner till. Den som sköter surfzonen har stora möjligheter att avlyssna trafiken.

Slå av inställningarna som gör att datorn automatiskt ansluter till kända nätverk. Finns en risk att någon satt upp en surfzon och gett den ett känt namn för att locka andra att koppla upp sig.

Den som känner sig osäker väljer 3g-modemet i stället för wlan, eftersom den trafiken är betydligt säkrare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.