Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Surfplattor går om datorer

För första gången säljs nu fler surfplattor än laptops och stationära datorer i Sverige. Det visar färska försäljningssiffror som DN tagit del av. Övergången till det mobila datorsamhället går snabbt och kan få stora följder för vårt medieanvändande, inte minst säkerhetsmässigt.

I en elektronikbutik i Kungens kurva i Stockholm står 31-åriga Louise Franzén och tittar på surfplattor tillsammans med sina barn, femåriga Ilse och ettårige Finn.

– Vi har en surfplatta hemma och den är väldigt populär. Så nu är vi här för att köpa en till, säger Louise Franzén.

Hon äger sedan tidigare en laptop, men funderar på att gå över helt till att använda surfplatta.

– Jag studerar psykologi och tänker att det kanske går lika bra att skriva uppgifterna på en Ipad, om man köper ett tangentbord till.

Den hårt pressade hemelektronikbranschen har haft en bra julhandel och surfplattornas popularitet är viktig orsak till det. Siffror från Elektronikbranschen som DN tagit del av visar att försäljningen av plattor för första gången gått om försäljningen av traditionella datorer, det vill säga laptops och stationära PC-datorer.

Enbart i december såldes 250 000 surfplattor i Sverige, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med samma period 2012.

– Tidigare var den typiske surfplatteköparen en medelålders man. Men i dag finns ett brett spann både vad gäller priser och modeller, och kunderna är verkligen i alla åldrar, säger Mia Andersson, som arbetar på Elgiganten i Kungens kurva.

Inte minst barnen har hittat en ny vän i surfplattan.

– Ja, den räddade verkligen hemresan från skidsemestern i Värmland, säger Louise Franzén med ett skratt.

Om tronskiftet innebär att den traditionella persondatorn går mot sin död råder det delade meningar om. Alla it-analytiker är överens om att mindre och mer mobila enheter kommer att bli fler, men hur snabbt mer stationära datorer kommer att minska i popularitet är omtvistat. Mycket handlar om hur konsumtionsvanorna i Kina, Indien och andra stora tillväxtmarknader utvecklas.

När vi får fler enheter som är ständigt uppkopplade ökar också behovet av så kallade molntjänster, som gör det möjligt att få tillgång till egna bilder, dokument och e-post via nätet.

– För en privatperson kan molntjänster vara väldigt bra. Men för den som arbetar med känsliga uppgifter – som journalister, till exempel – finns det anledning att tänka över sina vanor, säger säkerhets­experten Robert Malmgren till DN.

Förra årets avslöjande av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s avlyssning av internetanvändare i världen visar att den personliga integriteten är allt annat än tryggad på nätet. Även mindre hackerattacker har blivit vanliga. Så vad går det att göra för att skydda sig?

– På en surfplatta och i telefonen är det framförallt viktigt att vara försiktig med vilka appar och molntjänster man använder, och överväga olika krypterade alternativ, säger Robert Malmgren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.