Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/surt-humor-pa-stockholmsborsen/

Ekonomi

Börsoron tillbaka – kraftig nedgång i Stockholm

Foto: Thomas Karlsson

Stockholmsbörsen föll kraftigt och på bred front på torsdagen. Nedgången tilltog på grund av oro för en andra våg av coronasmitta i USA.

Det breda OMXS-indexet tappade 4,6 procent.

– Vi har de senaste dagarna kommit in i ett nervösare läge på börsen, säger sparekonomen Frida Bratt.

TT-DN Text

Samtliga aktier på storbolagslistan OMXS30 stängde på minus. Mest nedåt i kraft av indextyngd drog klädkedjan Hennes & Mauritz, som rasade 7,0 procent.

Även verkstadssektorn och storbankerna gick svagt. Verkstadsjätten Sandvik och lastbilstillverkaren Volvo föll 7,5 respektive 6,7 procent. Bland bankerna tappade Handelsbanken mest, ned 7,5 procent, men även SEB, Swedbank och Nordea föll rejält.

Oron för en andra våg av corona spred sig sedan en ökad smittspridning noterats i ett antal delstater i USA igen.

Den dystra börsutvecklingen följde på en skakig handel på ledande Asienbörser under natten och låg i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna. CAC40-index i Paris föll 4,7 procent, DAX-index i Frankfurt tappade 4,5 procent och FTSE100-index i London gick ned 4,0 procent.

Med undantag för det tekniktunga Nasdaq-indexet vek även Wall Street nedåt i onsdags sedan centralbanken Federal Reserve luftat dystra framtidsutsikter för USA:s arbetsmarknad och ekonomi. Fed-chefen Jerome Powells uttalande – han räknar med en styrränta kring noll i minst två år till – räckte inte för att hålla liv i den senaste tidens börsyra, som bland annat lyft Nasdaq till rekordnivåer.

– Vi har de senaste dagarna kommit in i ett nervösare läge på börsen. Nu dominerar oron för en ny virusvåg i USA, framför allt i Texas och Florida. Och eftersom marknaden iskallt räknat med att ekonomier, däribland den amerikanska, ska öppna upp och efterfrågan snabbt ska komma tillbaka så ökar negativa nyheter om virusspridningen snabbt nervositeten, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Dessutom blev det tydligt i och med gårdagens räntebesked från den amerikanska centralbanken att Fed räknar med en betydligt långsammare återhämtning för amerikansk ekonomi än vad marknaden prisat in, fortsätter hon.

Frida Bratt pekar på att börsen har sprungit snabbt och byggt den uppgången på ett scenario där efterfrågan snabbt kommer tillbaka och ekonomin normaliseras.

– Som sparare bör man, som alltid egentligen, vara beredd på att det kan bli turbulent på de här nivåerna, menar Frida Bratt.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt