Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 11:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/surt-lage-for-villaforsaljarna/

Ekonomi

Surt läge för den som ska sälja villan

Var tredje villa i Sverige såldes under utgångspris i oktober.
Var tredje villa i Sverige såldes under utgångspris i oktober. Foto: Jonas Ekströmer/TT

De som säljer sina villor får i allt högre utsträckning nöja sig med ett lägre pris.

Var tredje villa i Sverige såldes under utgångspris i oktober, enligt statistik från Hemnet.

Rätta artikel

Tidigare i veckan släppte Valueguard sitt HOX-index som visar att bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober. Sämst var utvecklingen för villor med en nedgång på 1,2 procent, detta före justeringar av säsongseffekter.

Siffrorna från Hemnet bekräftar nu bilden att det är köparnas marknad. Under oktober var det 35 procent av villorna som såldes under utgångspris. Det är en förändring med åtta procentenheter jämfört med samma period föregående år.

– Att Riksbanken har flaggat för den första räntehöjningen på sju år har sannolikt påverkat prisförväntningarna. Man ska inte underskatta psykologin i bostadsmarknaden och även om det inte påverkat plånboken ännu så bidrar det till läget, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

I Stockholm är situationen värst, där är det 40 procent av villorna där man inte når upp till utgångspriset, en ökning med 13 procentenheter jämfört med föregående år.

– Det är inte jätteöverraskande. Det senaste amorteringskravet har i större omfattning påverkat marknaden för dyrare objekt, säger Staffan Tell.

Bland analytikerna går åsikterna isär om den framtida utvecklingen. SEB skriver i ett marknadsbrev att man förväntar sig fortsatt prispress på grund av ett ökat utbud av nybyggda bostäder. Nordea i sin tur, skriver att "den övergripande bilden är en fortsatt stabilisering av bostadspriserna efter nedgången förra året".