Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Surt slut på börsdagen

Stockholmsbörsen vände ned på eftermiddagen efter en stark start. Fallande kurser i den inledande handeln i USA gjorde att hela världens börser gick från dur till moll.

När börsen stängde hade OMXS-index fallit med 2,4 procent till 284,3. Tisdagens börsglädje, som också angav tonen under större delen av onsdagen, sopades bort helt då USA-börserna inledde med kraftigt fallande kurser. I bakgrunden spökade rykten om en förestående nedgradering av Frankrikes kreditbetyg.

Bland annat rasade storbanken Bank of America med närmare elva procent vid tiden för den svenska börsens stängning. Bakom störtdykningen låg en sänkt rekommendation med en dollar från S & P Equity. Vid samma tid tappade New York-börsen 3,4 procent och Nasdaq sjönk med 3,3 procent.

Stockholmsbörsen inledde med att stiga på bred front, som mest var uppgången runt två och en halv procent. Samtliga branschindex pekade uppåt.

Men vid stängning hade en rad tungviktare tappat rejält. Sektorsindex för bankerna tog ledningen i nedgången, och föll med 3,4 procent.

Särskilt tungt var det för konjunkturkänsliga verkstadsaktier, Sandvik sjönk med 4,7 procent till 81:45 kronor och SKF gick ned med 4,8 procent till 141:80 kronor.

Fastighetsbolaget Wallenstam, spelbolaget Unibet och kosmetikföretaget Oriflame tillhörde de bolag som lämnade delårsrapporter på onsdagen och samtliga av dessa bolag handlades upp i varierande grad på rapporterna. När dagen summerades låg Wallenstam på oförändrade 51:75 kronor och Unibet-aktien hade stigit med 2,8 procent till 127:00 kronor. Oriflame tillhörde en av vinnarna på börsen och aktien rusade med 8,1 procent till 275:50 kronor.

Det försämrade börshumöret slog hårt även mot övriga ledande Europabörser. I London tappade FTSE 100-index 3,1 procent till 5.007,2, Parisbörsens CAC 40-index rasade hela 5,5 procent till 3.003,0 och i Frankfurt föll DAX-index 5,1 procent till 5.613,4.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.