Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Christine Lagarde – chefsekonomen som bemöts som en rockstjärna

STILKRÖNIKA. Den enormt framgångsrika fransyskan har 
visat att det lönar sig att bejaka sin kvinnlighet – men inte för att behaga männen.

Christine Lagarde har krossat många glastak under sin karriär, och hon har gjort det med en stil som väckt både beundran och respekt.

Denna 61-åriga fransyska beskrivs ofta som lika intelligent som elegant, och inte sällan med stor vördnad. Men så är hon i dag en av världens mäktigaste människor.

2011 utsågs hon till chef för Internationella valutafonden (IMF), en organisation vars syfte är, grovt förenklat, att hålla koll på de 187 medlemsländernas ekonomi och låna ut pengar till länder som krisar.

Hon är den första kvinnan på posten, någonsin.

Nyligen fick hon förnyat förtroende fram till år 2021.

Innan dess hade hon haft flera ministerposter i den franska regeringen. Hon var jordbruksminister och handelsminister innan hon 2007 utsågs till finansminister av president Nicolas Sarkozy.

Christine Lagarde blev då inte bara den första kvinnan på posten i Frankrike, någonsin. Inget av de mäktiga industriländerna i G8-gruppen hade tidigare haft en kvinnlig finansminister, så även i detta gubbtunga gäng, i vilket Frankrike ingår, blev hon den första.

Och den bästa som EU hade, ansåg Financial Times som 2009 rankade henne högst bland medlemsländernas finansministrar och konstaterade att hon blivit en stjärna bland ekonomiska beslutsfattare i världen. Stjärna är ett ord som återkommer när det talas om Christine Lagarde. I en intervju för BBC noterade nyligen en tidigare chefsekonom på Internationella valutafonden att hon blir bemött som om hon vore en rockstjärna, vart hon än reser i världen.

Den enormt framgångsrika Christine Lagarde har visat att det lönar sig att bejaka sin kvinnlighet.

Men Christine Lagarde är inte bara smart och skarp i största allmänhet, hon har också en medveten stilstrategi. Hon har aktivt valt att inte försöka efterlikna män, varken när det gäller karriär eller kläder.

En insikt som smög sig på då hon efter sin utbildning i Frankrike reste till USA för vidare studier, och en karriär som affärsjurist i Chicago.

”När jag kom till USA och såg massor av yrkeskvinnor som klädde sig som män inspirerade det mig – att inte göra samma sak”, som hon säger.

Den enormt framgångsrika Christine Lagarde har visat att det lönar sig att bejaka sin kvinnlighet, och att det inte innebär att klä sig eller bete sig för att behaga män, utan sig själv. Kanske kan man påstå att hon är ett exempel på de eleganta fransyskor of a certain age som det skrivs oändligt många beundrande stilböcker om.

En lång och slank mogen kvinna som vet exakt vilken typ av plagg som passar henne och håller sig till dem, oavsett trender. Självklart har Christine Lagarde ”en underbar kvinna på Chanel” som vet vad hon gillar. Väskor från Hermès har hon flera stycken, i olika färger. Och sina dyrbara designväskor är inget hon ber om ursäkt för.

Under ett möte på World Economic Forum i Davos 2012 höll hon upp en av sina många väskor från Louis Vuitton och sade skämtsamt: ”Nu är jag här med min lilla väska för att samla in lite pengar”.

Foto: APIngen kan heller som Christine Lagarde lika snofsigt knyta en sidenscarf om halsen. Sina scarves i olika kulörer och knytningar har hon därför blivit extra uppmärksammad för. När hon under långdragna möten lossar lite på knuten och slänger scarfen över axeln brukar det betraktas som ett tecken att förhandlingarna börjar lossna.

Christine Lagarde har kort sagt utvecklat en elegant stil som är trogen traditionella symboler för god smak, men med en finess som bara den som är riktigt road av kläder klarar av.

Självklart har hennes (dyrbara) garderob även fått kritik. Till och med i det klädmedvetna Frankrike har hon anklagats för att vara ”för elegant”.

Men den kritiken väger lätt mot den tunga auktoritet hon utstrålar tack vare sin intelligens och eleganta garderob.

Foto i text: AP

Mer om Christine Lagarde

Christine Lagarde tränar fortfarande regelbundet, dricker ingen alkohol och är sedan länge vegan. Detta, plus bra gener från sina långa och smala föräldrar, har bidragit till en långlivad garderob. ”Jag är lyckligt lottad. Vissa plagg har jag kunnat ha i tjugo år”, som hon säger.

Som tonåring tävlade Christine Lagarde i konstsim på hög nivå. Förmågan att hålla ut, hur jobbigt det än kändes i stunden, kom till nytta senare i hennes karriär. ”Det lärde mig att bita ihop och le”, som hon säger.

Under sin tid som affärsjurist i USA (vilken gör att hon talar flytande engelska, till skillnad från många andra högt uppsatta fransmän) peppade 
hon företagets kvinnliga jurister. ”Försök inte att härma killarna. Var er själva, och stötta varandra”. Ett tankesätt hon fortfarande har, och driver, i sitt jobb.

Susanne Ljung

Foto:

Susanne Ljung är journalist och programledare för det hyllade mode- och kulturprogrammet ”Stil” i Sveriges Radio. Hon bor i Stockholm och New York och medverkar i Lördagsmagasinet varje vecka.

Läs tidigare stilkrönikor här

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.