Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svag dollar sänkte börsen

Stockholmsbörsen inledde uppåt på torsdagen, men följde därefter med nedåt i en bred europeisk börsnedgång. OMXS-index hade vid stängning sjunkit med 0,2 procent till 484,4.

En kraftig försvagning av dollarn dämpade efterfrågan på aktier. Dollarn, som fallit 5 procent på två veckor, är nu på den lägsta nivån mot kronan på ett halvår. Nedgången tilltog sedan USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) antytt att det blir färre räntehöjningar i år än vad marknaden tidigare räknat med.

Mest nedåt drog Handelsbankens A-aktie, som rasade med 5,4 procent då aktien sedan torsdagen handlas utan utdelning.

Även Nordeas aktie tyngde, med ett kursfall på 1,4 procent.

Trycket nedåt på svenska bankaktier kommer sedan ratinginstitutet Moody's i onsdags varnat för en bubbelrisk på den svenska bostadsmarknaden.

Klädkedjan MQ:s aktie rasade med 8,6 procent efter besked om att man köper konkurrenten Joy och svaga delårssiffror.

Mot strömmen gick samtidigt flera tunga verkstadsaktier, som ABB och Sandvik, vilka lyfte med 2,4 respektive 3,5 procent. SSAB gick allra bäst av storbolagen, upp 5,1 procent.

Londonbörsens FTSE-index steg 0,2 procent, Frankfurtbörsens DAX-index gick ned 1,1 procent och Parisbörsens CAC-index gick ned med 0,7 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.