Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svag euro lockar svenskar att köpa i Spanien

By i närheten av Costa Blanca i Spanien.
By i närheten av Costa Blanca i Spanien. Foto: Alamy

Svenskarna köper allt fler bostäder i Spanien. Den svaga euron och spanjorernas ekonomiska kris, gör bostäderna 30 procent billigare än för fem år sedan. Spanienmäklaren Michael Irgens tror att trenden kommer hålla i sig i flera år.

– Det är absolut ett högre tryck, bara de två, tre senaste månaderna har det varit en ökning av svenskar som vill köpa, säger Michael Irgens, mäklare på Mäklarringen, till DN.se.

65 procent av svenskarna drömmer om att flytta utomlands, det visar en tidigare undersökning. Spanien är det populäraste landet att flytta till och nu kan köparna få valuta för pengarna.

Spaniens bostadspriser har fallit med 30,4 procent sedan 2007. På medelhavskusten sjönk priserna 13.3 procent under det senaste året, enligt The Global Property Guide.

Mäklaren Michael Irgens har märkt att fler svenskar köper bostad i Spanien och han får medhåll av andra mäklare. Andreas Mezan från Stil Fastighetsmäkleri har också sett en ökning.

– Svenska och norska mäklare har mer än någonsin att göra.

Det som går bäst att sälja är lägenheter. Den typiske svenske kunden köper för mellan 800.000 till 2.5 miljoner svenska kronor, berättar Michael Irgens.

Han tror att orsaken till svenskarnas stora intresse, är att Spanien ligger relativt nära Sverige, vädret är bättre och att det är billigt att bo i landet.

De populäraste områdena är Costa del Sol och Costa Blanca. Det är billigare att bo på Costa Blanca, men nu har även priserna på Costa del Sol fallit.

Anledningen till prisraset är den svaga euron och Spaniens ekonomiska kris. Mäklaren Michael Irgens tror att priserna kommer vara låga i flera år framåt.

Förra helgen hölls nordens största mässa om att bo utomlands. Mässan i Stockholm lockade 5100 personer, det är 2000 fler än förra året.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.