Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svag krona ger skjuts åt exporten

Foto: TT

Den svenska exporten drar in mer pengar än på länge, exportvärdet låg i juni på den högsta nivån sedan hösten 2011. Men valutaeffekten spelar in, och inom teknikindustrin väntar man fortfarande på ett lyft.

I juni exporterades varor från Sverige till ett värde av 108,9 miljarder kronor, visar SCB:s siffror som presenterades i dag. Exportvärdet i juni var 14 procent högre än samma månad för ett år sedan och den högsta nivån på flera år.

– Det är det högsta värdet sedan september 2011, säger Binniam Kidane, statistiker på SCB.

Utrikeshandeln med varor gav i juni ett överskott på 8,4 miljarder kronor enligt SCB:s preliminära beräkningar. Det innebär att handelsnettot var dubbelt så högt som för ett år sedan. Totalt sett har handelsnettot legat på den positiva sidan varje månad detta år och exporten har gett ett totalt överskott på dryga 25 miljarder hittills i år, att jämföra med drygt 14 miljarder första halvåret förra året.

Vi ser en valutadopning, den kan vi vara glada över för stunden

Men siffrorna innebär inte att det nu blivit mer fart för exportföretagen. Den rådande dollarkursen ger stor effekt, säger Anders Rune, chefekonom på branschorganisationen Teknikföretagen som företräder en merpart av exportbolagen i Sverige.

– Vi ser en valutadopning, den kan vi vara glada över för stunden. Men det är inget vi råder över och vi kan kalla det en engångseffekt, säger han.

För teknikindustrin ligger produktionsnivån på plus minus noll de fem första månaderna i år, jämfört med samma period 2014. Så även om värdet på exporten ökar, väntar teknikföretagen fortfarande på en ökning också i exportvolym.

– Ska det gå bra för svenska ekonomin måste det också öka i volym, det är volymerna som ger jobb i Sverige, säger Anders Rune.

Av exporten på totalt 108,9 miljarder i juni gick 63 miljarder till EU-länder och knappt 46 miljarder till länder utanför EU.

Även importen har ökat, men inte lika mycket som exporten. Värdet i juni var 100,5 miljarder kronor, 10 procent högre än för ett år sedan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.