Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 21:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svag-krona-ger-skralare-kassa-for-importerande-foretag/

Ekonomi

Svag krona ger skralare kassa för importerande företag

Bild 1 av 2 Lars Eriksson, vd på företaget Mikron som får det tuffare när kronan är svag mot euron.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2
Foto: Alexander Mahmoud

Det blev ingen resa till Dublin för personalen på tillverkningsföretaget Mikron. Med den svenska kronans tappade värde måste företaget numera se över varje utgift. 

Den svaga svenska kronan har gynnat företag som säljer varor till utlandet. Men för tillverkningsföretag som måste importera har lönsamheten fått sig en törn. Företaget Mikron har fått se hur kassan minskat. 

– Vi köper det mesta från Tyskland och faktureras i euro. Den dyrare euron gör att lönsamheten sjunker och det blir svårare att hålla marginalerna uppe, säger Lars Eriksson, vd för Mikron. 

Mikron säljer utrustning till företag som arbetar med materialkontroll. Bland kunderna finns företag som Volvo, Scania och Sandvik. Omsättningen är omkring 15 miljoner om året. På kontoret i Sundbyberg står visningsexemplar av ett tiotal maskiner. Även om de stora exporterande företagen tjänar på den svaga kronan är de inte villiga att betala mer för inköpen, enligt Lars Eriksson. 

– Exportföretagen sänker kostnaderna kontinuerligt och sätter press på leverantörerna. Det är svårt att få ut prisökningar nu när euron är dyr, säger han.

Företaget gör många mindre affärer. Inköpen görs med kontrakt som gäller flera år framåt. 

Mikron tillverkar utrustning för bland annat materialanalys till svensk industri. Foto: Alexander Mahmoud

– För tre-fyra år sedan tjänade vi ibland lite mer än vi tänkt oss. Då kunde vi räkna på att eurons valutakurs var 9:50 men när vi väl gjorde affären kunde den vara lägre. Nu kan kursen landa på 10:60, säger Lars Eriksson. 

Utöver valutan är alltså storbolagens ökade krav på underleverantörerna ännu en utmaning. Lars Eriksson har arbetat inom företaget sedan 1994. Han ser en tydlig trend i hur de stora företagen pressar priserna på ett sätt som inte skedde tidigare. 

– När jag började arbeta här förhandlades det oftast inte om priset. Nu ska varje krona ses över inför en affär. Det är mycket tuffare. Det gör att det är svårare att få en prisökning accepterad i dag än för 10–15 år sedan. Då slår valutafenomenet hårdare, säger Lars Eriksson. 

Mikron har fyra anställda. Ännu har lönsamheten inte drabbats så hårt att någon behövt sluta. Däremot har de blivit mer försiktiga med hur pengarna spenderas. Nyanställningar är inte att tänka på. 

– Vi har hjärtat i halsgropen när det ska göras större utbetalningar och vi tänker oss för när vi ska göra en investering. Nu behöver vi exempelvis en ny skrivare. Då pratar vi om vad den kostar. Förr köpte vi helt enkelt den som passade vårt ändamål. Nu får man verkligen tänka på varenda krona, säger Lars Eriksson. 

Lars Eriksson vd på företaget Mikron måste se över företagets kostnader som en följd av den svaga kronan. Foto: Alexander Mahmoud

Planen var att de tillsammans på företaget skulle åka på konferens till Dublin redan förra sommaren. Men resan har skjutits fram. 

– Vi väntar tills vi har mer pengar i kassan. Så tänkte vi inte innan, då kunde vi göra vad vi ville, säger Lars Eriksson. 

Petter Stålenheim, som arbetar med handelsfrågor vid Kommerskollegium, säger att mycket av handeln sker i utländska konton och i utländska valutor. Därför är det inte alltid så att exportföretagen gynnas medan importföretagen missgynnas av kronans tappade värde. 

– Det finns växlingseffekter som både kan utebli och dubbleras. Exportföretag är beroende av sina importerande insatsvaror. Om de blir dyrare så blir produktionen dyrare i sig, säger han. 

Petter Stålenheim vid Kommerskollegium. Foto: Pressbild

Samtidigt poängterar han vikten av att de importerande underleverantörerna kan ta mer betalt när kronan är mindre värd. 

– Om de inte kan ta ut högre priser av sina kunder så finns en risk att de inte klarar sig, säger han. 

Kronan försvagades ytterligare i samband med den amerikanska centralbanken Feds besked om en sänkning av styrräntan i onsdags. 

Läs även: 

Svenska kronan tappar näst mest i OECD 

Carl Johan von Seth: Vem sänkte den svenska kronan? 

Amerikanska centralbanken sänker räntan – första gången på elva år