Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svagare-norsk-tillvaxt-an-vantat/

Ekonomi

Svagare norsk tillväxt än väntat

Foto: Braastad, Audun, Braastad, Audun

Tillväxten i Norges fastlandsekonomi bromsade in till 0,2 procent i fjärde kvartalet 2019, enligt Norges statliga statistikmyndighet SSB. Det var mindre än vad både marknaden och den norska centralbanken hade räknat med.

Den norska kronan pressas nedåt efter rapporten, i vilken SSB även reviderar ned tillväxten under tredje kvartalet till 0,6 procent jämfört med en tidigare beräkning på 0,7 procent.

Norges tillväxt för hela 2019 blev enligt SSB 2,3 procent, upp från 2,2 procent året före.

Av en separat SSB-rapport framgår att den norska industriproduktionen var oförändrad i november jämfört med månaden före. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på en ökning på 0,3 procent.

Den norska kronan har med fredagens nedgång backat tre öre mot den svenska sedan årsskiftet, till en kurs på 1:04 svenska kronor per norsk krona.

Oljesektorn, som drivit på tillväxten på senare år, ingår inte i tillväxttalen. Även från denna sektor har det dock kommit signaler om att investeringstakten är på väg ned.

Norges bank höjde styrräntan tre gånger i fjol, men har intagit ett penningpolitiskt pausläge sedan september.

”Detta gör oss ännu mer övertygade om att räntorna har nått en topp”, skriver Handelsbankens ekonomer i en kommentar.

Ämnen i artikeln

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt