Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svala kommentarer om tysk-franska förslagen

Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken, säger att det är begränsad effektivitet i en skatt på finansiella transaktioner. Han varnar för att det kan leda till att sådana transaktioner flyttas från det område där en skatt införs.

– Finansmarknaderna är så pass globaliserade i dag. Det är så många som gör transaktioner med många andra länder och var man gör de här transaktionerna spelar inte så stor roll. Många av transaktionerna går att flytta på och då får man inte in så mycket på en sådan här skatt utan det enda som händer är att man flyttar finansiell aktivitet helt enkelt, säger Häggström.

Enligt Häggström finns då också en risk för att företag och deras medarbetare lämnar länderna där skatten införts.

– De verksamheter som får betala mycket på grund av en sån här transaktionsskatt, de har en mycket stor nackdel jämfört med sina konkurrenter som inte har en skatt. Det betyder att de har goda skäl att flytta på sig, säger han.

Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, är tveksam till Merkels och Sarkozys inställning att eurozonens stabilitetsfond EFSF är tillräckligt stor för att kunna hantera problemen.

– Det är en förnekelse utan like. Det kanske skulle kunna räcka till Spanien, men det skulle definitivt inte räcka för Italien och inte för Frankrike.

Merkel och Sarkozy vill också att EU:s permanente ordförande Heman Van Rompuy ska leda ett gemensamt styre av eurozonen.

– Jag efterlyser mer en finanspolitisk samordning och om det skulle vara presidenten kan man ställa sig frågande till. Det behövs ju snarare någon form av finansminister, säger Hermansson.

Sarkozy öppnade för att gemensamma statsobligationer för euroländerna skulle kunna bli aktuella "i slutet av en integrationsprocess". Hermansson efterlyser däremot ett förberedande arbete redan nu, genom att en kommission tillsattes som skulle ha i uppdrag att undersöka på vilket sätt finanspolitiken ska samordnas.

Finansminister Anders Borg kommenterar inte Merkels och Sarkozys utspel under tisdagskvällen, uppgav hans pressekreterare. Inte heller finansmarknadsminister Peter Norman vill ge några kommentarer.

Mötet mellan Sarkozy och Merkel har inte lett till något "nytt eller användbart", sade Sony Kapoor vid den ekonomiska tankesmedjan Re-Define till nyhetsbyrån AFP.

– Om det här är allt de hade att säga, vad var meningen med att ha det här mötet? frågade han retoriskt.

– Jag kan inte se hur ett tillägg om balanserad budget. . . eller ens en finansiell transaktionsskatt ska kunna hantera eurokrisen, hjälpa till att stimulera tillväxt eller ens stärka det svaga EU-banksystemet.

En aktiemäklare vid Global Equities i Paris höll med.

– Det är lite nedslående. Alltihop är rätt vagt, sade Yves Marcais till AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.