Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svampturister tar helikopter i jakt på kantareller

Svampplockning på fjällsluttningarna har blivit en ny ökande inkomstkälla för besöksnäringen i norra Sverige. Vissa betalar tusentals kronor och tar helikopter för att hitta kantareller.

De senaste veckorna har det strömmat mängder av turister till Hemavan och Tärnabyområdet för att plocka kantareller. Det delvis nya och ökande intresset har gett stuguthyrarna, affärerna och restaurangerna ett rejält uppsving.

– Ekonomiskt har intresset för svampplockning jättestor betydelse eftersom det förlänger sensommarsäsongen och blir ett bra komplement till fisket och vandringen som annars är de stora anledningarna för ett fjällbesök den tiden. Då blir det otroligt värdefullt, säger Sofi Marberg, turistchef på destinationsbolaget Visit Hemavan Tärnaby.

Ett växande intresse för naturupplevelser och att det har byggts fler fritidsboenden i området har också bidragit till turisttillströmningen, tror hon. Och att svampplockning vänder sig till en bred skara fjällentusiaster. Enligt Sofi Marberg är det ett nöje som fungerar för många i alla åldrar.

– Man behöver inte vara atlet utan kan komma hit och bo bra och ha det bekväma samtidigt som man kan ta del av vildmarken, säger hon.

Även om det finns flera olika sorters svamp är det främst gula kantareller som är målet för svampturisterna. Och i år ser det särskilt gynnsamt ut.

– Vi har alltid kantareller i fjällen men i olika hög grad och just i år har vi ett jättebra år av kantareller. Sådant sprids fort och särskilt i sociala medier, säger Sofi Marberg.

Somliga tar hjälp av helikopter för att komma upp på högre höjder i jakten på det "gula guldet". En åktur som kostar flera tusen kronor. För Monica Björkbom som är i Tärnabyområdet för att plocka kantareller och umgås med vännerna är såväl flygturen som svamputflykten en årlig tradition.

– Det är värt alltihopa. Vi brukar hitta massor och det är för tungt att bära för hand när vi ska hem med det, säger Monica Björkbom till SVT.

Under den dag då de var ute hittade damerna tillsammans nästan 40 kilo kantareller.

– Man blir som nästan helt i gasen när man kommer fram till en plats och det är alldeles gult, säger Monica Björkbom till SVT.

Även om de flesta i området ser positivt på svampturisterna finns det en annan sida också, menar Sofi Marberg. Det handlar om att visa hänsyn till både de boende och djur- och naturlivet. En annan aspekt är fjällsäkerhet: som att aldrig gå ut utan karta, att berätta för någon i sin närhet att man ska gå ut på tur och att bestämma en träffpunkt om man kommer bort ifrån varandra under svamputflykten.

– Plockar man svamp är det viktigt att hålla ihop gruppen även om det är lätt att man blir helt tagen av sitt kantarellställe och tappa bort de andra, säger Sofi Marberg.

Kantarellsäsongen är störst under september månad och pågår fram till de första frostnätterna.

Läs mer: ”Karl-Johansvampen har ett pangår”

Här hittar du svampen

Rapporter tyder på att årets tillgång på kantareller i fjällen är god, men även andra matsvampar kan komma fram de närmaste veckorna. Däremot växer inte trattkantareller i fjällen.

Bästa ställen att leta på brukar vara i gles fjällbjörkskog strax under trädgränsen mellan 400 och 800 meters höjd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.