Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svårare för unga att förhandla ned räntan

”Unga har mindre att sätta emot. De som misslyckas med förhandlingen om räntan är också de som är under 35 år”, säger Maria Malmqvist, privatekonom SBAB Bank.

Orsaken är att äldre, som redan har byggt upp ett kapital och kanske har ett pensionssparande, är en mer lönsam kund för banken än den som är ung, enligt Maria Malmqvist.

– Har du inget att sätta emot är du inte en lika attraktiv kund. Då är det svårare att förhandla ned räntan och banken har lättare att kräva att du tecknar andra tjänster för att få bolånet, säger hon.

Som krav på att du låser in pengarna i ett pensionssparande?

– Ja, men det finns ingenting som hindrar att du säger att du jättegärna vill spara, men att du vill spara på ett investeringssparkonto eller på ett räntekonto. Jag skulle tro att banken går med på det också. Det viktiga är att du börjar att spara, säger Maria Malmqvist och fortsätter:

– Det är klart att pensionssparande kan vara mer attraktivt för banken eftersom du låser in pengarna, men jag tror inte att det kommer att fälla avgörandet för om du får bolånet eller inte.

Hennes tips till den som ska omförhandla sina bolån eller ta nya är att jämföra villkoren mellan olika banker.

– Det är uppenbart att de listräntor som banken uppger inte är de räntor som man ska betala. Det går att få en bättre ränta, säger Maria Malmqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.