Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svart-att-hitta-ursprungsland-pa-varor-i-mejeridisken/

Ekonomi

Svårt att hitta ursprungsland på varor i mejeridisken

Bild 1 av 4 Tänker du på om det är svensk råvara i mejeriprodukterna du köper? Eva Stilling, 53: ”Ja, jag inbillar mig att man har bättre kontroll över hur mycket antibiotika man ger djuren i Sverige. Jag försöker framför allt köpa ekologiska produkter. Jag tillhör dem som har råd att betala lite mer och då tycker jag att det är mitt ansvar att göra det.”
Foto: Lotta Svensson
Bild 2 av 4 Tänker du på om det är svensk råvara i mejeriprodukterna du köper? Miriam Johansson, 50: ”Nej, jag tittar på vad det är för smak. Och så tittar jag om det är ekologiskt, det tycker jag smakar bättre.”
Foto: Lotta Svensson
Bild 3 av 4 Tänker du på om det är svensk råvara i mejeriprodukterna du köper? Alex Silva, 27: ”Ja, jag handlar en del kvarg. Kvaliteten och smaken är viktiga för mig. Jag kan lägga ett par kronor extra om jag vet att det är svensk råvara.”
Foto: Lotta Svensson
Bild 4 av 4 Tänker du på om det är svensk råvara i mejeriprodukterna du köper? Sandra Dobo, 23: ”Ja, det är ganska viktigt. Man ska veta att det är bra framställt och att djuren haft det bra.”
Foto: Lotta Svensson

Yoghurt från Tyskland, kvarg från Frankrike, hushållsost från Danmark. Butikernas mejeridiskar är rena snårskogen och många varor har ingen uppgift om ursprungsland. Sveriges konsumenter vill se ursprungsmärkning på mejerivaror och landsbygdsministern har bett om en frivillig märkning.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in