Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svårt att införa gårdsförsäljning

Utredningen om gårdsförsäljning av alkohol ska läggas fram inom kort. Men enligt Kristdemokraterna finns det ingen risk att alkoholmonopolet hotas eftersom socialutskottet är överens om att det bör försvaras och alla partier är eniga i frågan, enligt Roland Utbult (KD), ersättare i Socialutskottet.

– Eftersom vi slår fast att vi vill bevara det svenska monopolet ser jag svårigheter med att gårdsförsäljning skulle kunna komma till stånd, säger han.

Tanken är att utredaren ska lägga fram ett förslag som inte ska stå i strid med EU:s regler, och som inte ska kunna leda till ett ifrågasättande av Systembolagets monopol.

– Först ska utredningen presenteras. Sedan måste regeringen lyfta upp det här på EU-nivå. Jag kan inte förekomma utredningen, men jag ser personligen svårigheter med att genomföra gårdsförsäljning, säger Utbult.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.