Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svårt att spara ihop till kontantinsatsen

Foto: Anna-Lena Wejderman

Bristen på hyreslägenheter, skenande bostadsrättspriser och dyra andrahandsboenden gör bostadssituationen hopplös för dagens unga bostadssökande.

– Jag skulle gärna vilja köpa, men det är nästan omöjligt att spara ihop till kontantinsatsen, säger Maria Edwardsson, 26 år.

Maria Edwardsson kommer från Ljungby i Småland och har bott i Stockholm i sex år. I våras blev hon färdig med utbildningen till personalvetare.

Hon har, jämfört med många andra, lyckats riktigt bra med sina andrahandsboenden – endast sex boenden på sex år. Alltid som inneboende eller delat boende.

Nu delar hon lägenhet med en kompis på Södermalm, en charmig tvåa med knarrande trägolv. Hon har ett eget trivsamt rum med kakelugn och soffa. De enda egna tillhörigheterna är ett elpiano och en säng uppbyggd på förvaringsskåp.

För en vecka sedan fick hon reda på att hon måste flytta igen.

Någon gång har Maria Edwardsson funderat på att köpa en liten lägenhet, men hon insåg snabbt att det är i stort sett omöjligt på egen hand. Och någon hjälp med pengar från sina föräldrar kan hon inte räkna med.

– Jag har en stor familj och det fungerar inte att de skulle låna ut pengar till kontantinsatsen.

Hon känner flera personer som fått hjälp med lägenhetsköpet av sina föräldrar, men många kompisar befinner sig i samma situation som hon själv. Och hon betonar att det inte är synd om henne:

– Jag har jobb och är en ung tjej, vilket gör det lättare att hitta andrahandsboende. Det finns de som har det mycket värre.

Många av hennes vänner går på visstidsanställningar eller har dåligt betalda kulturjobb, vilket gör det svårt att ens kunna drömma om ett dyrt andra-, tredje- eller fjärdehandsboende.

För den som inte har föräldrar att luta sig mot kan det vara ett hopplöst projekt att hitta en egen bostad. Hyresrätter finns det få av och köerna är långa. Bor man i andra hand är det svårt att spara ihop till kontantinsatsen för bostadsköp. Många drar nytta av bostadsbristen och tar ut höga hyror för sina andrahandsboenden.

En etta i Sverige kräver i genomsnitt 177.000 kronor i besparingar till kontantinsatsen, konstaterar Mäklarsamfundet i rapporten ”Dags att slå larm”. För den som sparar 600 kronor i månaden till 2 procents ränta tar det 20 år att nå dit, enligt rapporten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.