Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svårt få klartecken av Kinas regim

Frédéric Cho, Kinaexpert på Handelsbanken, tror det blir svårt för Saab att få ihop affären med Pang Da och Youngman.

– Det känns väldigt tufft, det är så många som står i kö för godkännande i Peking, säger han.

För att Saab ska ha en chans på sikt måste affären med återförsäljaren Pang Da och tillverkaren Youngman gå i lås. Den är tänkt att ge Saab totalt 2,2 miljarder kronor i nytt kapital. Pang Da och Youngman får 54 procent av aktierna i Swedish Automobile.

Men avsiktsförklaringen har en oviss framtid. Den värsta prövningen väntar i NDRC, som beskrivs som det mest inflytelserika av alla ministerier i Peking, och NDRC har sagt nej förr. Till exempel nobbades ett köp av Hummer från GM.

Frédéric Cho, Kinarådgivare på Handelsbanken Capital Markets, ser en viss logik i Saabs affär – men tror det är osannolikt att den godkäns.

– Jag vill inte vara kategorisk och säga att det inte går, men det är verkligen tuffa odds. Myndigheterna vill se färre och större aktörer. Dessutom ligger redan flera ärenden sedan länge och väntar på avgöranden. Det gäller bland annat Peugeot och Jaguar/Land Rover, säger han.

– Får affären godkänt kan det bli bra för Saab samtidigt som de kinesiska företagen tar ett stort tekniksprång. Det är det som driver dem, vi ser samma tendenser i sektor efter sektor. De kinesiska företagen har inte tålamod att växa organiskt.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.