Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svart marknad följer på tobaksförbud i Turkmenistan

Myndigheterna i Turkmenistan har förbjudit försäljning av tobaksprodukter i alla former. Butiker som ertappas med att sälja cigarretter riskerar böter på upp till 6.900 i landets valuta manat, motsvarande cirka 14.300 kronor, rapporterar brittiska mediebolaget BBC.

Landets hälsomyndighet har tidigare huvudsakligen inriktat sin verksamhet på att bekämpa narkotikabruk, men har för att genomdriva förbudet inlett razzior mot försäljningsställen, rapporterar Chrono-TM, en oavhängig nyhetssajt baserad i Wien i Österrike.

Regimen i den tidigare sovjetrepubliken i Centralasien, självständig sedan 1991, har total kontroll över massmedierna. Källor inom landet har dock bekräftat för BBC att cigarretter har försvunnit från försäljningsställenas hyllor.

Det är redan tydligt att detta har skapat en marknad för svart försäljning av tobak, vilket drivit upp priset på den åtråvärda varan till höga nivåer; enligt uppgift kan ett paket cigarretter gå på motsvarande 103 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.