Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svårt utvecklas på bemanningsföretag

Inhyrda men stoppade i en utvecklingens frysbox utan kontakt med sina arbetsgivare. Det är verkligheten för långtidsinhyrda från bemanningsföretag enligt en studie gjord på Göteborgs universitet.

De intervjuade i studien hade sämre tillgång till vidareutbildning än ordinarie personal och fick inte bredda sig med rotation mellan olika uppdrag. Hannes Kantelius, doktorand vid institutionen för arbetsvetenskap på Göteborgs universitet som genomfört undersökningen, skriver att bemanningsföretagen i studien inte verkar leva upp till arbetsmiljölagens krav på uppföljning av uppdragen och långsiktigt arbetsmiljöarbete.

De intervjuade inhyrda anställda säger att de inte fått prata ordentligt med sin chef någon gång.

– Bemanningsföretagen i den här studien har inte lyckats med att ha årliga medarbetarsamtal med sina anställda, ingen av de inhyrda hade träffat sin chef mer än i princip när de blev anställda och kanske att chefen kommit ut och hälsat på några gånger under tiden de jobbat, säger han.

– Det är den största bristen och i och med det faller möjligheten att kunna göra någon uppföljning av uppdraget och planera en framtid.

Henrik Bäckström som är förbundsdirektör på branschorganisationen Bemanningsföretagen är kritisk mot studien. Han tycker att underlaget, 57 intervjuer med både chefer, ordinarie och inhyrda, är för litet för att det ska gå att dra slutsatser.

– Problematiken som beskrivs känner jag igen, men inte i det sammanhanget. I bemanningsbranschens barndom gällde kritiken att uppdragen var korta och att det var svårt att ha kontakt med sin chef. Därför har vi jobbat med facken och våra kollektivavtal i riktning mot långa uppdrag, säger han.

Jens Hemmingsson har jobbat med både kortare och längre uppdrag inom bemanningsföretag i Sverige och Norge. Det längsta varade i nio månader och resulterade i en fast anställning på ett försäkringsbolag i Oslo.

– Företagen är i de flesta fallen inte intresserade av fastanställda, de kanske bara vill ha folk under en kortare tid, säger han. Om de anlitar ett bemanningsföretag så slipper de skriva massa kontrakt, de behöver inte ens kunna mitt namn.

Han tycker att utvecklingsmöjligheterna på de jobb man får oftast är väldigt begränsade, men att det beror på tjänsten i sig och inte anställningsformen.

– Det senast jobbet jag fick genom ett bemanningsföretag var som mattelärare på en sommarskola. Där utvecklades jag mer än på ett lagerjobb.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.