Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svartlistade bolag i dina fonder

Svenska pensionspengar för miljardbelopp är investerade i ett 30-tal bolag som svartlistats för att ha kränkt mänskliga rättigheter. Det visar en rapport från riksdagens utredningstjänst.

– De här investeringarna debatteras väldigt lite, säger riksdagsledamoten Ulla Andersson (V).

Vänsterpartiet har beställt en genomgång hos Riksdagens utredningstjänst av de svenska AP-fondernas innehav. Bland annat vilka bolag fonderna äger aktier i som har anklagats för kränkningar av mänskliga rättigheter och är med på olika svarta listor.

Kartläggningen hittade femton bolag som den svenska kapitalförvaltaren Sjunde AP-fonden och den norska statens pensionsfond utland, SPU, svartlistat men som finns hos AP-fonderna. Till det kan läggas femton bolag från den danska organisationen Danwatch som granskar utnyttjande av arbetskraft och naturresurser i andra länder.

För de två fonderna är det uppgifter från årsredovisningen 2010 som använts. För Danwatch gäller uppgifterna för februari förra året.

Bland de svartlistade bolagen finns den amerikanska affärskedjan Wal-Mart, som anklagats för att ha motarbetat fackliga organisationer. Första, Tredje och Fjärde AP-fonden har innehav till ett totalt värde på över 800 miljoner kronor i Wal-Mart-bolag, enligt rapporten.

Kraftjätten Alstom är ett annat svartlistat företag. Företaget har kritiserats för att inte ha tagit ansvar för mänskliga rättigheter i samband med dammbyggen i Sudan. Här äger alla fyra AP-fonderna aktier för totalt över 546 miljoner kronor, visar sammanställningen.

Ett tredje exempel är den statliga kinesiska oljejätten CNOOC som anklagas för att ha brutit mot mänskliga rättigheter i Burma. Bolaget finns i Första och Tredje AP-fondens portföljer till ett värde av cirka 290 miljoner kronor, enligt genomgången.

Totalt ligger värdet på de svartlistade innehaven på cirka elva miljarder kronor.

– I AP-fonderna ligger våra pensionspengar och vi vill få till en debatt om det är rimligt att placera pengarna i sådana här bolag, säger Ulla Andersson.

Vänsterpartiet menar också att AP-fonderna använder för lite medel på att granska de här frågorna. Kostnaderna för det etiska råd som fonderna använder sig av ligger på en promille av de totala kostnaderna för fondernas placeringsverksamhet, enligt Ulla Andersson.

Hon efterlyser också mer öppenhet kring AP-fondernas investeringar och verksamhet.

– I dag är det AP-fonderna som granskar sig själva, och fonderna betalar den konsult som granskar deras etiskt tveksamma innehav, menar Ulla Andersson.

Partiet ska lämna in en motion till riksdagen och bland annat kräva att det tillsätts ett oberoende utvärderingsorgan som ska granska om de företag som AP-fonderna investerar i lever upp till etiska riktlinjer om mänskliga rättigheter.

Partiet vill också se en bred parlamentarisk översyn av AP-fondernas placeringsregler för att samhällsekonomiska, etiska och miljömässiga hänsynstaganden ska väga tyngre än i dag.

– Det är viktigt att AP-fondernas förtroende är högt med tanke på deras uppdrag att förvalta våra pensionspengar, menar Ulla Andersson.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.