Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svensk åklagare begär att Jisander lämnas ut från Frankrike

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Thomas Jisander, känd från Trustorhärvan, kan vara tillbaka i Sverige redan nästa vecka. Just nu är han gripen i Frankrike, misstänkt för nya ekobrott. Svensk åklagare har begärt att Jisander ska lämnas ut till Sverige.

Thomas Jisander och två andra misstänkta greps efter ett tillslag på franska rivieran för ungefär tio dagar sedan. De är misstänkta för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

– Jag har begärt att personerna ska överlämnas till Sverige enligt europeiska arresteringsordern. Fransk domstol har prövat det denna vecka. Samtycker de misstänkta till överlämnandet är personerna förmodligen här redan nästa vecka, säger Henric Fagher, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Här betyder i sammanhanget Göteborg, varifrån utredningen sköts.

– I nuläget har vi inte ens hört de misstänkte. Vi vill ta hit dem och höra dem opåverkade av varandra och vad som står i medierna, säger Henric Fagher.

De misstänkta brotten ska ha utförts under 2014 och 2015.

– Brottplatsen finns på flera ställen, men utgångspunkten är Göteborg. Det här är ett internationellt brott, säger Henric Fagher.

Enligt honom har ett bolag baserat i Göteborg försökt få Eksportkreditt Norge att bevilja ett lån på 11,9 miljoner euro, nästan 120 miljoner kronor. Företrädare för bolaget ska i sin låneansökan ha lämnat vilseledande uppgifter om vilka tillgångar som bolaget hade.

I sin inlaga till tingsrätten skriver Henric Fagher att ”Brottet är grovt med hänsyn till att de misstänkta begagnat sig av osanna handlingar och vilseledande bokföring samt att det rört sig om ett mycket betydande belopp". Påföljden för brotten är mellan sex månader och sex års fängelse.

Hur kom ni detta på spåren?

– Det är kriminalunderrättelsetjänsten som har upprättat en anmälan. Utifrån den inledde jag en förundersökning, förklarar Henric Fagher.

En av de första åtgärderna var att kontakta norska Økokrim som i sin tur informerade finansbolaget Eksportkreditt.

Två av de misstänkta, bland annat Jisander, greps i Frankrike. Den tredje personen greps i Monaco.

Thomas Jisander har av Göteborgs tingsrätt fått en försvarare. DN har sökt försvarsadvokaten för en kommentar. Vid häktningsförhandlingen i måndags i tingsrätten sade advokaten att Thomas Jisander förnekar brott.

Den så kallade Trustorhärvan ledde till stora rubriker i slutet av 1990-talet när den avslöjades i Svenska Dagbladet. Börsnoterade finansbolaget Trustor hade plundrats på flera hundra miljoner kronor och britten lord Moyne, en del av berömda släkten Guinness, användes som frontperson.

Den som stod bakom plundringen ansågs vara Joachim Posener, men han höll sig undan och kunde aldrig ställas inför rätta. Det eventuella brottet är i dag preskriberat.

Däremot åtalades Thomas Jisander, Poseners kusin, och ytterligare några till som ansågs vara delaktiga i plundringen. I tingsrätten fälldes två av de åtalade. Lord Moyne friades. I hovrätten friades alla, men fallet mot Thomas Jisander togs upp på nytt och han dömdes senare till 1,5 års fängelse.

Pengarna som försvunnit lyckades Trustors konskursadvokater till stor del få tillbaka.

Thomas Jisander heter numera något annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.