Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svensk besvikelse över momsförslag

EU-kommissionen är inte beredd att göra något särskilt undantag för att svenska ideella organisationer ska slippa betala moms.

Det framgår av förslag om den framtida momsen som EU-kommissionen presenterar i dag.

– Vi är både besvikna och förvånade, säger statssekreterare Hans Lindberg på finansdepartementet.

Sverige har en pågående strid med kommissionen om föreningsmomsen och hade hoppats att kommissionen skulle ha påverkats av argumenten.

I meddelandet från kommissionen sägs att det är fritt fram för ideella organisationer att använda sig av ett generellt undantag för småföretag, som redan existerar. Problemet, ur finansminister Anders Borgs synvinkel, är att regeringen då även måste ge momsfrihet för småföretagen, vilket betyder minskade skatteintäkter.

– Det skulle bli en väldigt dyr åtgärd. Våra beräkningar visar att det skulle kunna kosta uppemot 10 miljarder kronor, säger Hans Lindberg.

Kommissionen säger också att medlemsländerna kan kompensera föreningarna ekonomiskt om de blir momsskyldiga. Men Sverige gillar inte heller det alternativet.

– Regeringen har hela tiden sagt att ideella föreningar inte ska förlora på det här. Men likväl skulle de få massa krångel och administrativt arbete, säger Hans Lindberg.

Föreningsmoms skulle bli komplicerat att administrera och kan leda till ökade kostnader för föreningarna, säger Fredrik Rodhe, idrottspolitisk talesperson på Riksidrottsförbundet, till TT.

– Och momsredovisning tillhör ju inte livets höjdpunkter, om man säger så, säger han.

– Det är bökigt. Och ännu bökigare blir det för att det inte är allt som blir momsbelagt.

Medlemsavgifter är exempelvis inte momsbelagda, men däremot korvförsäljning eller annan finansieringsverksamhet.

– Var gränsen går är inte alldeles solklar.

Beroende på hur föreningen finansierar sin verksamhet kan det också leda till ökade kostnader.

Risken att det blir fel ökar och kompetenskraven på föreningskassörer och styrelseordföranden kommer att bli högre.

– Det gör att det blir ännu svårare att rekrytera någon som vill ta på sig det ansvaret.

För elitklubbarna skulle det inte innebära någon större svårighet eftersom de redan har anställd personal.

– Men den lilla eller medelstora föreningen som möjligen har en kanslist som ska göra allt ifrån det här till att boka domare och träningstider och allt möjligt jox, har inte den möjligheten.

– Den typen av föreningar finns inte på samma sätt utanför Norden.

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber tycker att det är upprörande att kommissionen struntar i EU-parlamentet, den svenska regeringen och närmare tusen föreningar och förbund i Sverige som har svarat på grönboken, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon menar att de möjligheter som kommissionen pekar på inte löser någonting.

”Föreningarna kommer fortfarande att drabbas av en betungande administration. I ett kommande nytt eller reviderat direktiv vill vi i stället ha med rätten för medlemsstaterna att själva besluta om att göra skillnad mellan allmännyttiga ideella föreningar och vinstdrivande företag.”

Mattsson Weijber säger att RF tillsammans med den svenska regeringen kommer att fortsätta jobba hårt för att påverka den slutliga skrivningen. I slutet av 2012 kommer troligen ett lagförslag som EU:s finansministrar ska besluta om.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.