Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svensk byggboom fortsätter

Arkivbild.
Arkivbild.

Bostadsbyggande fortsätter att öka - och det kraftigt. Under första halvåret påbörjades byggandet av nästan 34.000 bostäder, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Bostadsbyggandet har ökat sedan 2012, men skjutit rejäl fart under de senaste 18 månaderna.

Under första halvåret i fjol startades 23.620 bostäder. Under motsvarande period i år ökade påbörjade byggen preliminärt med 44 procent till 33.950.
Det är främst bostäder i flerbostadshus som bidrar till ökningen.

Under första halvåret i år påbörjades runt 27.600, vilket är 50 procent fler än för motsvarande period 2015. Av dessa bostäder är preliminärt 44 procent hyresrätter.

I småhus påbörjades 6.350 bostäder, vilket är 21 procent fler än under samma period 2015. Av lägenheterna i flerbostadshus var preliminärt 44 procent upplåtna med hyresrätt.

Siffrorna för 2016 är preliminära uppräkningar, eftersom det finns en eftersläpning i rapporteringen till SCB.

Även om byggandet är på den högsta nivån på många år räcker det inte för att nå målet om 700.000 fler bostäder till 2025. För det krävs en dubbelt så hög byggtakt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.