Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svensk-ekonomi-repar-sig-snabbt-om-krisen-blir-kortvarig/

Ekonomi

Svensk ekonomi repar sig snabbt – om krisen blir kortvarig

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Svensk ekonomi är stark och kan snabbt studsa tillbaka – om coronakrisen blir kortvarig. 

Men om krisen fortsätter långt in på hösten kommer saken i ett helt annat läge.

– Då undrar jag vad vi har för näringsliv kvar vid årsskiftet, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Sverige har en, jämfört med många andra länder, liten, öppen och exportberoende ekonomi. 

Det betyder att när världens länder i större eller mindre grad begränsar den ekonomiska aktiviteten, stänger gränser och förhindrar resor, så slår det mot Sverige och svensk ekonomi.

– Om världen stänger ner så påverkar det så klart industrin. Det ser vi nu på Volvo till exempel, säger Annika Winsth.

Men Sverige, likt de andra nordiska länderna, har också styrkor. En sådan är att näringslivet flexibelt. 

Företagen anpassar sig snabbt om läget på deras marknader förändras. De hittar nya partners och de utnyttjar snabbt öppningar när läget ljusnar.

– Så ur den aspekten tror jag att vi är ganska snabbfotade, menar Winsth.

Hon tar som exempel finanskrisen för drygt tio år sedan. Industrin drabbades hårt, i synnerhet underleverantörer. Men ganska snart vände det; Sverige hörde till de länder i Europa som klarade krisen bäst.

 

– Det var rakt ner i källaren, men när det vände var vi väldigt snabba på bollen – snabbare än många andra länder i Europa, säger hon.

Foto: Magnus Hallgren

Tomas Olofsson, tidigare chef för statens skuldförvaltning, påpekar att Sverige brukar hamna högt när olika organisationer rangordnar länder efter hur bra näringslivsklimatet är.

I Världsbankens senaste rangordning över näringslivsklimat hamnar Sverige på tionde plats av de 190 granskade ekonomierna. Danmark kommer på nionde plats, Norge på fjärde och Finland på 20:e plats.

Hos antikorruptionsorganisationen Transparency International hamnar Sverige på delad fjärdeplats över de minst korrupta länderna i världen. 

Ett bra näringslivsklimat, en effektiv offentlig sektor och låg nivå på korruption är alla faktorer som gynnar investeringar.

Dessutom, menar Olofsson, ligger Sverige bra till när det gäller att utnyttja IT för att skapa nya företag.

– Vi har haft många startup-bolag som Spotify och Skype, säger han.

Tomas Olofsson menar också att den svenska arbetskraften är flexibel.

– Vi är initiativrika; vi väntar inte på order från chefen. Så på det sättet ligger vi väl bra till för att mobilisera resurser, säger han.

En annan viktig faktor är det sociala skyddsnätet. Människor är visserligen permitterade, men de får ut större delen av sin lön.

– Och det finns ett socialförsäkringssystem. Du tvingas inte ut på gatan som i USA, säger Annika Winsth.

Men det som oroar båda två är tidsaspekten.

Om det blåser över till sommaren, tror Annika Winsth att ekonomin repar sig hyggligt snart och att det blir tillväxt under sista kvartalet i år. De flesta företag klarar sig.

– Man kommer ut ur det här omskakad, men man har i varje fall fötterna ner, som hon uttrycker det.

Om däremot krisen forsätter flera månader till in på hösten, kommer saken i ett helt annat läge.

– Folk utanför näringslivet pratar om att man kan hålla det i gång i månader utan inkomster. Jag fattar inte hur det ska gå till, säger Winsth.

– Vi har en risk för mycket, mycket stora problem och en risk för depression redan vid slutet av det här året om vi är i samma fas då som nu, tillägger hon. 

Att den svenska staten är finansiellt stark – den offentliga sektorns skuld hör till de lägsta i Europa – är givetvis bra och det ger respit, menar Winsth.

– Ordning och reda i statsfinanserna har betydelse i det här läget. Men det är bara konstgjord andning. Staten kan inte köpa upp allt!

Tomas Olofsson betonar att beslut som fattas nu kommer att vara avgörande.

– Det hänger på att vi har en intakt produktionsapparat när vi kommer ut ur krisen. För om en tredjedel av alla företag är nedlagda är det inte så enkelt att starta dem igen. 

– Och det hänger i sin tur på vilken politik som man har nu, säger han. 

Regeringen har dock tillsammans med oppositionen handlat snabbt och satt in stora resurser. Korttidspermitteringar, där staten tar över en mycket stor del av företagens lönekostnader när anställda får gå ner i arbetstid, men ändå behålla större delen av lönen är ett exempel. Och på onsdagen kom ännu ett krispaket, den här gången riktad till småföretag.

Men Olofsson tror att det behövs mer.

– Den stora osäkerhetsfaktorn är vad vi faktiskt kommer att göra för att hjälpa företag att övervintra, säger han.

Det handlar alltså om politiska beslut som fattas nu?

– Ja, det tror jag är alldeles avgörande. För om Sverige tillåter väldigt många företag att gå i konkurs – då ligger vi illa till, säger Olofsson.

Läs mer: Scania utökar sin permittering 

Läs mer: Lernia varslar 660