Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svensk export går för högtryck

Volvo AB är en av Sveriges tunga exportbolag. Arkivbild.
Volvo AB är en av Sveriges tunga exportbolag. Arkivbild. Foto: Volvo

Svenska exportbolag är mer optimistiska än på åtta år. Framför allt ser de ljust på lönsamheten, som får god draghjälp av den svaga kronan.

Det råder god stämning bland exportbolagen, visar exportchefsindex för andra kvartalet i år. Det sammantagna indexet som visar på stämningsläget i företagen ligger på 66, den högsta nivån sedan 2010. Ett index över 50 innebär att fler företag är optimistiska än negativa. 

Företagen får svara på sju frågor. Det andra kvartalet sticker framför allt frågan om lönsamhet på tre månaders sikt ut. Här syns en klar ökning i förväntningarna. Den sannolika förklaringen är den svaga kronan, som sjunkit till sina lägsta nivåer på nio år. 

Företagen är även nöjda med exportorderstockarna. Däremot tror de inte längre på lika hög efterfrågan på Europa och Nordamerika. Möjligen kan den amerikanska politiken med ståltullar och hot om ytterligare protektionistisk politik vara en förklaring.

I undersökningen ingår 225 företag. Hälften har en exportförsäljning på mer än 250 miljoner kronor om året, hälften har en försäljning på 25-250 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.