Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svensk fårull slängs – annan importeras

Other: Jannike Kihlberg

Över 1 000 ton svensk fårull bränns upp eller slängs varje år, samtidigt som ull för flera miljoner kronor importeras från utlandet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Bara 18 procent av svensk råull togs tillvara förra året, och 300 ton importerades.

I Sverige finns 17 föreningar och företag som tar hand om och förädlar ull, men enligt fårklipparen Patrik Jönsson utanför Nässjö kan fårbönder inte tjäna pengar på ullnäringen i dag. De prioriterar i stället köttet, som går att få betalt för.

– De flesta som samlar ullen och kör den till något ställe får knappt så att det täcker bränslekostnaderna, säger han till Ekot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.