Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 14:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svensk-handel-med-saudiarabien-hittills-opaverkad/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svensk handel med Saudiarabien hittills opåverkad

Den svenska handeln med Saudiarabien är opåverkad av det misstänkta mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Inte heller vapenexporten berörs av skandalen.

– Vi har inget sådant fall att ta ställning till just nu, säger Christer Ahlström, generalsekreterare för ISP till DN.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelade under helgen att landet tills vidare fryser sin vapenexport till Saudiarabien, i väntan på svar kring journalisten Jamal Khashiggis öde.

Samtidigt har flera tunga företag och organisationer ställt in sin medverkan i den stora saudiska investerarkonferens som hålls i landet under veckan. 

Från svenskt håll har tonen var mer avvaktande. 

– Det är ett vänta och se-läge just nu. Vi tycker givetvis att det är bekymmersamt och en personlig tragedi för journalisten och hans familj, säger Patrick El-Cheikh, generalsekreterare för svensk-saudiska affärsrådet till DN.

Rådet är instiftat av Stockholms Handelskammare och samlar svenska företag med export till Saudiarabien för att knyta kontakter och utbyta affärsmöjligheter.

Saudiarabien utgör Sveriges viktigaste exportland i Mellanöstern, exporten omfattade omkring nio miljarder kronor 2017. Importen omfattade endast någon miljard.

Patrick El-Cheikh säger att rådet följer utvecklingen noga och att han pratat med företag som funderar på hur mordet påverkar relationen till landet.

– Det är klart att den här affären kan påverka företagen. På kort sikt vet jag att en del representanter funderar på hur de ska agera här, en del kanske skjuter upp resor och besök. Andra berörs inte alls, säger han.

Hittills tycks inga samarbeten ha avbrutits, möjligen skulle signaler från den svenska regeringen och skadlig pr kunna resultera i större förändringar från företagen.

– Jag kan inte se att det resulterat i att svenska företag dragit sig ur kontrakt. Däremot kanske man i dagsläget skjuter upp sonderingar och har en avvaktande inställning, säger Patrick El-Cheikh.

Carl Johan von Seth: Journalistmordet kan grusa saudiska tillväxtplaner 

Svensk vapenexport till Saudiarabien omfattade 6,6 miljoner kronor 2017. Exporten måste godkännas av Inspektionen för strategiska produkter, ISP, men hittills har den inte hunnit påverkas av det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi. 

– Som läget ser ut just nu så har vi inget aktuellt ärende där vi kunnat bedöma efter den här utvecklingen, Christer Ahlström är generalsekreterare ISP, till DN.

Han vill inte spekulera i hur det misstänkta mordet skulle kunna påverka en framtida bedömning, men betonar att demokrati och mänskliga rättigheter inte är några tvingande kriterier i svensk vapenexport.

– De är villkorliga. Det innebär att de kan utgöra ett hinder för export men kan vägas upp av starka skäl för export, säger han.

Vad som mer troligt skulle stoppa exporten vore istället så kallade ovillkorliga hinder. Det skulle kunna handla om ett beslut från FN:s säkerhetsråd eller EU, alternativt det om Sverige skulle förklara sig neutralt med hänvisning till Haagkonventionen. 

Men det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi utgör inte nödvändigtvis något nytt, som skulle förvärra bedömningen av Saudiarabien, tror Christer Ahlström.

– Jag vet inte i vilken utsträckning det här skulle vara något nytt. Vi gör ju en totalbedömning där man tittar närmare på om det finns allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter, säger han.

Svensk-saudiska affärsrådets Patrick El-Cheikh tror att en förändring för den svenska exporten kan bli aktuell, om det misstänkta mordet ökar risken för dålig publicitet.

– En del känner att det känsligt imagemässigt att associeras med den här frågan. Då kan man vänta och se hur regeringen kommer att agera, säger han.

Rådet planerar själva inga beslut i frågan, men förhoppningen är trots allt att handeln med Saudiarabien ska fortsätta.

– Grundinställningen är att handel är en mjuk påverkan för förändring. Att handel är ett bra sätt att få ett land att reformeras. Vi är inte den typen av organisation heller, som ställer krav eller motkrav, säger Patrick El-Cheikh

DN har sökt några av de stora svenska exportbolag som har affärer i Saudiarabien. 

Ericsson svarar i ett mejl att de följer utvecklingen regionen och känner till fallet Jamal Kashoggi, men att de inte vidtagit några åtgärder efter det misstänkta mordet.

Nya riktlinjer för vapenexport

Den 15 april i år infördes nya riktlinjer för svensk vapenexport.

De slår fast att det mottagande landets demokratiska status ska utgöra ett centralt vilkor vid Inspektionen för strategiska produkter, ISP, tillståndsbedömningar.

Sedan tidigare är även mänskliga rättigheter ett vilkor och huruvida ett land har en rättvis och hållbar utveckling.

Ingen av dessa utgår dock något direkt eller tvingande hinder för export av vapen utan kan vägas upp av andra omständigheter, som säkerhetspolitiska intressen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.