Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svensk laserhyvel gör succé

Rakhyveln Skarp låter en laserstråle passera strax ovanför huden. Den kapar hårstrån med hjälp av ljuset i stället för med vassa rakblad.
Rakhyveln Skarp låter en laserstråle passera strax ovanför huden. Den kapar hårstrån med hjälp av ljuset i stället för med vassa rakblad. Foto: Skarp Technologies

En osannolik svensk uppfinning gör jättesuccé på nätet: Den laserdrivna rakhyveln Skarp. 30 miljoner kronor har redan samlats in från över 17.000 personer. Det gör den till en av världens hetaste gräsrotsfinansieringar just nu.

Att raka sig med en laserstråle verkar ha en sällsynt lockelse. Det är nämligen principen bakom en av de mest framgångsrika kampanjerna på Kickstarter, webbplatsen för gräsrotsfinansiering av framtida produkter.

Vid lunchtid på måndagen hade drygt 17.000 personer betalat sammanlagt 3,4 miljoner dollar, motsvarande nära 30 miljoner kronor, för att få vara först med hyveln när den ska levereras i mars nästa år. Kampanjen rankas därmed som den näst mest populära på hela Kickstarter just nu. Den är också på god väg att bli den största någonsin. Bara 18 projekt har hittills dragit in mer, och då har Skarp ändå två veckor kvar.

Skarp utvecklas av företaget Skarp Technologies i Los Angeles, men det svenskklingande namnet är ingen slump. Bakom projektet står bolagets svenska grundare och vd Morgan Gustavsson, läkare med examen från Göteborg.

Planerna på en ny typ av rak­hyvel har funnits länge, berättar han för DN. Men de tekniska utmaningarna var stora. Vanlig laser kunde bara rå på mörka hårstrån.

– Ingen känd våglängd kapade vitt och grått hår. Ljuset gick rakt igenom sådana skäggstrån, säger Morgan Gustavsson.

En specialutformad laserstråle löste problemet. Att kapa strån med laser i stället för med vassa rakblad ska också göra att huden blir mindre irriterad, enligt Morgan Gustavsson. Det dröjer dock innan kunderna själva får veta hur väl det stämmer.

Morgan Gustavsson flyttade till USA för flera år sedan. Efter att ha utvecklat andra laserprodukter blev USA en av hans viktigaste marknader, vilket fick honom att bosätta sig i Kalifornien.

– Det är inte nödvändigt att flytta närmare händelsernas centrum för att lyckas, men det underlättar. Attityden till nya saker är mer positiv här, säger han.

– Det finns också saker som är bättre i Sverige. Juridik, byråkrati och administration är avsevärt mer tungrott här än i effektiva Sverige.

På nätet går den utlovade laserhyveln väckt debatt. Vissa menar att tekniken är opraktisk eller helt orealistisk och varnar för att produkten aldrig kommer kunna levereras. 

DN har låtit Fredrik Laurell, professor i laserfysik vid KTH, titta närmare på vad produkten utlovar. Han utesluter inte att en laserdriven rakhyvel skulle kunna fungera, men ser problem med tekniken.

 – Det är rimligt att driva en laser som kan bränna av hårstrån med batteri, men då får man nog byta batteriet ofta, säger han. Det skulle i så fall kommer ut så mycket energi att det kan vara farligt för ögonen men det beror på vilken våglängd ljuset har.

 Skarp technologies hävdar dock att lasern inte är farlig för ögonen. På Kickstartersidan har företaget lagt upp en demonstrationsfilm där en hyvel ses kapa hårstrån, om än i långsamt tempo.

– Det har ju funkat här. Men om det är en bra metod är jag mer tveksam till, åtminstone i det här läget, säger Fredrik Laurell.

– Jag tror det är lite tidigt att lägga sina Kickstarterpengar på det här. Men vi får väl vänta och se vad de kommer fram till. Man skall aldrig säga aldrig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.