Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svensk ölproducent förutspår problem

Vd Mattias Davidsson och bryggmästare Patrick Holmqvist kontrollerar brygden och testar en ny produkt.
Vd Mattias Davidsson och bryggmästare Patrick Holmqvist kontrollerar brygden och testar en ny produkt. Foto: Peter Holgersson

Mikrobryggeriet Nils Oscar har sin största exportmarknad i Storbritannien – men exakt vad som kommer att hända med exporten efter Brexit är oklart.

– Vi behöver veta mer, säger vd Mattias Davidsson.

Det lilla mikrobryggeriet i Nyköping, med 14 anställda, har lyckats att komma in i stora livsmedelskedjors sortiment i London. Flaskorna med Nils Oscars öl finns uppradade på hyllorna.

Men vad som händer efter Brexit – det är en fråga som bekymrar Mattias Davidsson. Därför har han flera gånger haft samtal med företagets importör och distributör i Storbritannien.

– När folkomröstningen precis hade hållits (vid midsommar 2016) var de väldigt lugna. De var inte rädda alls, de sade att det här är inget att oroa sig för, berättar Davidsson.

– Men nu pratar vi lite mer, tillägger han.

Och att Brexit kommer att få konsekvenser för Nils Oscars försäljning i Storbritannien, det räknar Davidsson med.

– Vi är beredda på prisändringar och på utmaningar när det gäller logistiken, säger han. 

Med andra ord kommer eventuella tullar och tulladministration att göra ölet dyrare och krångligare att leverera till de brittiska kunderna.

– Ja, själva administrationen kommer att öka. När vi säljer till Norge är det extra tullhantering och dokument som vi måste skicka med i frakten.

– Inom EU är det mycket smidigare, tillägger han.

Nils Oscar använder sig av EMC-systemet som är ett elektroniskt ­deklarationsinstrument för handeln med alkohol mellan EU-länderna. Det används även för export till andra länder, men då måste ­ytterligare dokumentation följa med själva leveransen.

Hur mycket ökar kostnaderna för er efter Brexit?

– Det vet jag inte än, det är alldeles för tidigt att säga.

Tycker du att ni har gjort ”Brexitläxan”?

– Vi har gjort vad vi kan med den information vi har, men vi behöver få mer information för att verkligen kunna ta reda på vad som gäller och hur det kommer att förändra för oss, säger Davidsson.

Storbritannien och EU har kommit överens om en övergångs­period där det mesta kommer att fortsätta som hittills, mellan utträdet i mars nästa år och årsskiftet 2020–2021. Dessa 21 månader ska alltså ge företag – som Nils Oscar – tid att anpassa sig, när de väl vet vad utträdet innebär.

Men övergångsperioden förutsätter att parterna i höst kommer överens om dels ett ”skilsmässo­avtal”, dels en deklaration om vilken typ av relation de ska ha i framtiden. Om inte det sker kommer Storbritannien att ”krascha ut ur” EU, i slutet av mars – utan övergångs­period.

Läs mer: Företagen oförberedda på Brexit

Läs mer: Theresa May vädjar om förståelse från övriga EU 

Johan Schück: Brexit gör EU ännu viktigare för Sverige 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.