Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 01:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svensk-tar-over-danska-krisbolaget/

Ekonomi

Svensk tar över danska krisbolaget

Foto: Janerik Henriksson/TT

Danska krisbolaget Bang & Olufsen vänder sig till en svensk för att vända utvecklingen.

Kristian Teär ska rädda bolaget vars aktie rasat kraftigt.

TT Text

Dansken Henric Clausen valde att lämna Bang & Olufsen efter att ha suttit på vd-posten sedan 2016.

In i bolaget, världsberömt för sin exklusiva hemelektronik, kommer nu Kristian Teär som tidigare arbetat inom Ericsson och varit vd för schweiziska Logitech.

Den nya vd:n ställs nu inför en rejäl utmaning där många analytiker anser att Bang & Olufsens sortiment har förlorat sin attraktionskraft. Bolaget har vinstvarnat vid tre tillfällen bara sedan december förra året och aktien har dykt 75 procent. Per Hansen, sparekonom på Nordnet, tror på en utmanande situation för Kristian Teär.

– Det har varit en riktigt svår uppgift för Henrik Clausen och det blir det även för den nya vd:n. Världen har ändrat sig. För 20, 30 eller 40 år sedan köpte man en tv från Bang & Olufsen som höll i 10-15 år. Nu har konkurrenterna kommit med bättre produkter och konsumenterna har blivit mera krävande.

Flera analytiker har enligt nyhetsbyrån Ritzau varnat för att Bang & Olufsen är för litet för att klara sig.

– Han (Kristian Teär) får försöka att få till en vändning men om det inte lyckas får målet vara att ha en plan B och det skulle kunna vara att gå samman med någon annan aktör, säger Per Hansen.

Ämnen i den här artikeln:

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt