Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svensk-techmiljardar-sponsrar-magiska-svampar/

EKONOMI

Svensk techmiljardär sponsrar ”magiska svampar”

Svenska techmiljoner ligger bakom forskningsboomen om psykedeliska drogers förmåga att lindra psykisk ohälsa. Frågan är kontroversiell. Uttrycket ”magiska svampar” är ett samlingsord för bland annat toppslätskivling och ringslätskivling.
Foto: Peter Dejong/AP


I Silicon Valley äter techfolk ”magiska svampar” för att öka sin psykiska hälsa. Intresset för psykedeliska substanser växer även i Sverige, och en svensk miljardär sponsrar forskningen med miljonbelopp.

– Visar det sig att de här substanserna kan bli det nya paradigmet inom psykiatrin, står vi inför en otroligt stor marknad, säger Emma Christersson, ledamot i Nätverket för psykedelisk vetenskap och Osmond foundation.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.