Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 10:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svensk-teknik-allt-hetare-i-kampen-mot-barnporr-pa-natet/

EKONOMI

Svensk teknik allt hetare i kampen mot barnporr på nätet

Bild 1 av 2 Netclean vill växa genom att man fått in sin mjukvara i säkerhetsjätten VM-wares kunderbjudande.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 2 Anna Borgström är vd för Netclean, som säljer en mjukvara för att upptäcka nedladdning av barnporr till företagsdatorer.
Foto: Tomas Ohlsson

Hemarbetet under pandemin har kraftigt ökat konsumtionen av barnporr på nätet.

Göteborgsföretaget Netclean har egen mjukvara som larmar om nedladdning på företagsdatorer.  Nu gör man armkrok med en internationell säkerhetsjätte för att sprida sin teknik.

Polisen över hela världen ger bilder och filmer som handlar om sexuellt ofredande av barn en ”hash”, ett slags digitalt fingeravtryck. Netclean tar hem informationen till en databas och sedan kan deras mjukvara identifiera bilden med hjälp av hashen.

– Laddar någon ner sådana bilder på en företagsdator går larmet, säkerhetschefen verifierar att det är en övergreppsbild hos polisen men slipper själv ta del av innehållet. När det blir husrannsakan hittar man ofta fler bilder och kan hitta barn som lever i övergreppssituationer, säger Anna Borgström.

Företagets årsrapport för 2020 visade att polisen runt om i världen noterar en kraftig ökning av antalet nedladdade bilder, den trenden fortsätter i år.

– Vi vet sedan tidigare att nedladdningen ofta sker utanför den fysiska arbetsplatsen, så pandemin ökar ju möjligheterna.  Sedan har ju viruset orsakat extra stress, man kanske har förlorat jobbet, vilket kan trigga konsumtionen. Den som använder denna typ av material kan ofta ha andra riskbeteenden, som kan äventyra företagets it-säkerhet.

Netclean grundades 2003 och har sitt ursprung i Chalmers entreprenörsskola.
Netclean grundades 2003 och har sitt ursprung i Chalmers entreprenörsskola. Foto: Tomas Ohlsson

Netclean grundades 2003 och har sitt ursprung i Chalmers entreprenörsskola. I dag finns deras mjukvara i cirka 1 miljon företagsdatorer i 110 länder.  I dag har man dessutom ännu en mjukvara, som blockerar nedladdning via mobiltelefoner.

Sverige är fortfarande den största marknaden, var fjärde företag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista har tekniken. Bland kunderna finns bland annat Ericsson, EQT, Boliden, alla de stora bankerna, myndigheter och kommuner.

– Vi gjorde nyligen en undersökning bland 1 000 säkerhetschefer i fem länder, som visar att drygt 60 procent av organisationerna har haft barnpornografifall de senaste fem åren. Så vi menar att det finns ännu större behov av våra produkter, säger Anna Borgström.

Netcleans mjukvara finns i 1 miljon företagsdatorer i 110 länder. Vd Anna Borgström med kontorshunden Nessie.
Netcleans mjukvara finns i 1 miljon företagsdatorer i 110 länder. Vd Anna Borgström med kontorshunden Nessie. Foto: Tomas Ohlsson

Hittills har man sålt sin mjukvara på egen hand, men vill nu i stället bli en del av ett större it-säkerhetspaket. Den ambitionen har gynnats av pandemin:

– På en arbetsplats går det att värna sig mot it-hot, det blir betydligt svårare när man har kanske 2 000 ”kontor” i form av distansarbetare att skydda. Det ställer helt nya krav på systemet och företagen vill ha en produkt, inte bygga på med olika lager. Här vill vi att vår produkt blir en självklar hygienfaktor.

Man blev i år partner till amerikanska it-säkerhetsföretaget VM-ware, som datorjätten Dell knoppade av till ett eget bolag i våras. Netcleans mjukvara ingår numera i VM-wares kunderbjudande.

– Vi är trots allt ett litet företag från Göteborg, nu når vi betydligt längre, och det finns möjlighet att bli partner med även andra internationella säkerhetsföretag. Jag tror att vi kommer att kunna fördubbla omsättningen på några år, säger Anna Borgström.

Läs också: Hur kan tekniken hjälpa mot barnporr på nätet?

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt