Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svensk utpekad som kronprins i Daimler-koncernen

Ola Källenius på Stora bildagen i Stockholm 2014.
Ola Källenius på Stora bildagen i Stockholm 2014. Foto: Karin Olander / TT

Berlin. Svensken Ola Källenius pekas ut som blivande chef för Daimler-koncernen och kronprins till Dieter Zetsche. Som ett tecken på det väntas Källenius bli utnämnd till koncernens nye utvecklingschef.

På tisdag samlas styrelsen för att förlänga kontraktet med ytterligare tre år för Dieter Zetsche. Den 62-årige Zetsche har stått i spetsen för Daimler i tio års tid.

Styrelsen väntas också utse Ola Källenius till ny utvecklingschef och affärstidningen Handelsblatt stöder sig på anonyma källor när man pekar ut svensken som Zetsches kronprins.

Som utvecklingschef får han en chans att slutgiltigt meritera sig eftersom bilindustrin befinner sig i en svår omvandlingsprocess som kräver strategiska beslut.

Den 46-årige Ola Källenius har tillbringat i princip hela sitt yrkesliv inom Daimler-koncernen. Efter att ta ha gått ut Handelshögskolan och tagit ytterligare en examen på ett universitet i Schweiz började han på Daimler 1993.

I fjol tog han plats i koncernledning som försäljningschef för personbilarna Mercedes-Benz.

Stuttgart-koncernen tillverkar både lastbilar och personbilar och är den nästa största bilbyggaren i Tyskland efter Volkswagen och en av de största i världen sett till omsättningen.

Daimler AG omsatte i fjol 150 miljarder euro – nästan 1.500 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.