Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svensk-vaksamhet-infor-ny-varldsbankchef/

Ekonomi

Svensk vaksamhet inför ny Världsbankchef

David Malpass är ny chef för Världsbanekn. Foto: Sait Serkan Gurbuz/AP

David Malpass, nominerad av USA:s president Donald Trump, har utsetts till ny chef för Världsbanken. Den svenska regeringen kommer att följa hans ordförandeskap med vaksamhet.

Rätta artikel

– Från svensk sida tycker vi att det är oerhört angeläget att Världsbanksgruppen arbetar aktivt mot klimathotet med en mer inkluderande tillväxt och ökad jämställdhet, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

David Malpass har arbetat med Donald Trump sedan presidentvalskampanj 2016 och har de senaste åren varit ansvarig för internationella frågor på det amerikanska finansdepartementet.

En enig styrelse godkände på fredagen 63-åringen till ny ordförande för Världsbanken.

– Vi kommer att vinnlägga oss om att det ska bli ett bra samarbete. Han har också visat intresse för den nordisk-baltiska valkretsen. Bland annat kom han till Reykjavik när vi hade möte där och jag pratade själv med honom så sent som tidigare den här veckan, säger Magdalena Andersson.

Skeptiker befarar att David Malpass inte kommer att verka för Världsbankens fastslagna mål om att bekämpa klimatförändringarna samt att satsa på sjukvård och hjälp till flyktingar, skriver Financial Times.

David Malpass kritiserade 2017 Världsbanken, Internationella valutafonden IMF och andra organisationer för att de inkräktar på enskilda länders ekonomiska beslut. Han har också ifrågasatt Världsbankens lån till Kina.

Magdalena Andersson säger att regeringen nu noga kommer att följa att David Malpass fullföljer Världsbankens prioriteringar när det gäller klimat, jämställdhet och målen för Agenda 2030.

– Han har ju tidigare uttryckt sig skeptiskt när det gäller multilateralism, men där har han förtydligat sin inställning och det tycker vi är bra.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) beskriver Världsbanken som en oerhört viktig aktör när det gäller utvecklings-, bistånds- och klimatfrågor.

– Malpass är en konservativ klassisk ekonom. Vi får se vad det leder till. Det finns en oro inom miljörörelsen och i en hel del länder över att han inte tar klimatfrågorna på allvar, säger Eriksson.

– Men vi försöker från så många håll som möjligt att tala om för honom och Världsbanken hur viktigt det är att man fortsätter bedriva en aktiv politik på det här området.

Vilka är dina farhågor?

– Framför allt klimatområdet. Man kan även fundera kring hur progressiv han är gällande jämställdhet, men där har han visat mer intresse under nomineringsprocessen.

David Malpass tillträder som ordförande på tisdag och sitter på ett femårsmandat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt