Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svensk vapenexport slår rekord

Grafik: Andreas Rolfer
Den svenska vapenexporten slår nya rekord. Förra året sålde Sverige mest vapen i världen, räknat per person. Sveriges JAS Gripen-affär med Schweiz går helt i linje med regeringens syn på vapenexport, menar kritiker. Det har skett en attitydförändring kring vapenexporten, där krig har blivit försvar, och vapen har blivit vinst.

Nyligen beslutade den schweiziska regeringen att man köper in det svenska stridsflygplanet JAS Gripen. Ett beslut som ger 22 Jas Gripen-plan åt Schweiz och 22 miljarder kronor åt Sverige.

Trenden är tydlig, JAS-affären är bara det senaste exemplet för en svensk vapenexport som blir större och större. Sveriges vapenexport har ökat avsevärt under 2000-talet, och sedan alliansen tog över regeringsmakten har exporten av krigsmateriel nått rekordnivåer.

Förra året sålde Sverige krigsmateriel för 13,7 miljarder kronor, en ökning med 350 procent jämfört med för tio år sedan, och den största summan hittills. Under 2009 sålde Sverige krigsmateriel för 13,5 miljarder kronor. Sverige sålde även krigsmateriel till 63 länder under 2010, vilket kan jämföras med 52 länder år 2000, och 33 länder år 1990.

– Det är en markant ökning av den svenska vapenexporten. Vi ser att Sverige har en mer positiv inställning till vapenexport. Man beviljar fler tillstånd, och det är fler och fler länder man säljer till. Det är beklagligt, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, till DN.se.

Sverige ska enligt riksdagens riktlinjer inte exportera krigsmateriel till krigförande länder eller till ”stater där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer”. Trots detta ligger Pakistan, ett land som befinner sig i en form av inbördeskrig med talibanerna, och där mänskliga rättigheter har åsidosatts sedan USA inledde ”kriget mot terrorismen”, trea på listan över de länder som köper mest krigsmateriel från Sverige.

Förra året levererade Sverige krigsmateriel värt 1,3 miljarder kronor till Pakistan. Även USA, som är i krig i Afghanistan, låg förra året i toppen av listan över importörer, med köp av svenska vapen för 1,2 miljarder kronor. Största enskilda mottagarland av svensk krigsmateriel var Nederländerna, som köpte vapen för 2,1 miljarder kronor.

Få rika länder har en högre andel vapenexport riktad till fattiga och odemokratiska länder än vad Sverige har, konstaterar tankesmedjan Center for Global Development i Washington. Varje år rankar centret hur världens 22 rikaste länder agerar för att främja global utveckling, och de senaste åren har Sverige klättrat snabbt i mätningen över hur stor del av landets bruttonationalprodukt som utgörs av export av vapen till fattiga och odemokratiska länder. Sverige ligger nu på femte plats – endast Belgien, Storbritannien, Frankrike och USA exporterar mer vapen till fattiga länder.

Att sälja vapen till utlandet är inte längre något som riksdagen ser som märkvärdigt, menar Anna Ek på Svenska Freds. Hon tror att det kraftiga uppsvinget för exporten beror på att politikerna har bytt språk efter 11 september-attackerna.

– Politikerna i riksdagen har skiftat retorik. Man har gått från att kalla det krigsmateriel till att benämna det försvarsmateriel. Rekord i försvarsmateriel låter inte så farligt, men när man säger rekord i krigsmateriel hajar folk till. Politikerna ser vapenexporten i rent ekonomiska termer, att det är bra för Sveriges ekonomi. Man pratar om arbetstillfällen, att det är viktigare än krig i andra länder. Men resonemanget om vad det är vi verkligen exporterar hörs allt mer sällan i riksdagen, säger hon.

– Alliansen är generellt mer positivt inriktad till försäljning av krigsmateriel. Det kan man bland annat se på att man inrättade en särskild myndighet som ska främja krigsmaterielexporten från Sverige, Försvarsexportmyndigheten. Man har satsat pengar på att skapa en myndighet som ska främja vapenexporten.

Det Stockholmsbaserade fredsforskningsinstitutet Sipri ser att inrättandet av Försvarsexportmyndigheten i Sverige följer en liknande trend i Europa.

– Europeiska vapenproducenter vill att regeringarna ska stödja deras industrier och hitta köpare i utlandet. Vi har fått liknande myndigheter i Storbritannien och Frankrike. Och nu senast i Sverige, säger Mark Bromley, Europaexpert inom Sipris vapenhandelsprogram, till DN.se.

– Staten argumenterar alltid att det är två skilda ting, att det faktum att man stödjer vapenindustrin i utlandet genom en myndighet inte urvattnar tillståndskontrollen. Att det inte betyder att det blir lättare för diktaturer att köpa vapen. Men det ska bli väldigt intressant att så om så faktiskt är fallet, säger Mark Bromley.

Enligt Svenska Freds beräkningar säljer svenskar mest vapen i världen räknat per person. Sverige toppar listan över vapenexport per capita, före Israel och Ryssland. Varje svensk sålde i genomsnitt krigsmateriel för 1.500 kronor under 2010.

– Många svenskar lever i tanken att Sverige alltid har varit ett fredligt land och är det. Men det är vi inte. Vi beväpnar krig. Någon gång måste politikerna ta sig en funderare ifall det här verkligen är det Sverige ska vara bäst på i världen. Jag tycker inte att det är något särskilt att stoltsera med, säger Anna Ek.

– Svenska vapen är med i krig runt om i världen. Och det sker med riksdagens godkännande.

Största mottagarländerna:

De här länderna mottog mest svensk krigsmateriel år 2010:

1. Nederländerna (2,1 miljarder kronor)
2. Storbritannien (1,4 miljarder kronor)
3. Pakistan (1,3 miljarder kronor)
4. USA (1,2 miljarder kronor)
5. Sydafrika (1,1 miljarder kronor)

Källa: Sveriges Riksdag

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.