Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenska artister hotar stämma musikjättar

Musikförbundets jurist Per Herrey är beredd att stämma musikjättarna Warner och Universal.
Musikförbundets jurist Per Herrey är beredd att stämma musikjättarna Warner och Universal. Other: Musikerförbundet

Flera svenska artister hotar att stämma musikbolagen Universal och Warner om de inte får högre ersättning när deras låtar spelas på Spotify. Om parterna inte kommer överens är artisterna beredda att ta bort sina låtar från musiktjänsten.

Musikförbundets jurist Per Herrey som driver processen vill inte avslöja vilka artister det gäller men berättar att det är en handfull personer som är beredda att gå till domstol.

– Det är bara toppen av ett isberg. Egentligen rör det oerhört många men alla är inte beredda att bråka i offentligheten, säger Per Herrey till DN.

Artisterna har gamla avtal som skrevs på 70-, 80- och 90-talet innan musiken digitaliserades.

– Vi anser att avtalen inte ens tillåter att musiken spelas på digitala plattformar, säger Per Herrey.

Som det ser ut i dag så får Warner och Universal 90 procent av intäkterna när en låt spelas på Spotify. Per Herrey tycker att det vore mer rimligt att intäkterna delades lika.

– Jag vill betona att vi inte har något emot Spotify. Det är avtalen med musikbolagen vi vill förbättra, säger han.

Artisterna får i dag bara några ören per låt när den spelas på Spotify och enligt Per Herrey krävs enormt många klick för en skälig ersättning.

– Vi ska börja med att sätta press på bolagen. Om de inte vill förhandla är vi beredda att gå till domstol. Om artisterna inte får bättre villkor kan de ta bort sin musik från Spotify.

– Spotify har avtal med rättighetshavare. Skivbolag/musikbolag har i sin tur avtal med artister och de saknar vi insyn i, skriver Spotify i en kommertar till DN.

DN har sökt Universal som hälsar att de inte har möjlighet att kommentera saken under dagen eftersom vd:n är på tjänsteresa.

DN har också sökt Warner som ännu inte återkommit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.