Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenska-banker-oppnar-for-amorteringsfria-lan/

Ekonomi

Svenska banker öppnar för amorteringsfria lån

Beskedet är samfällt från svenska banker: Kunder som fått ekonomiska problem i spåren av viruskrisen är välkomna att höra av sig. Exempelvis kan amorteringsfrihet i många fall erbjudas.
Beskedet är samfällt från svenska banker: Kunder som fått ekonomiska problem i spåren av viruskrisen är välkomna att höra av sig. Exempelvis kan amorteringsfrihet i många fall erbjudas. Foto: Henrik Isaksson/TT

Flera banker öppnar nu för att ge amorteringsfria bolån och företagslån och i vissa fall även för en räntepaus. Finansinspektionen hejar på i coronakrisens spår. Risken för en kraftigt ökad arbetslöshet är uppenbar under krisen, något som lär sätta många låntagare i knipa. 

TT-DN Text

I fredags meddelade Nordea att banken kommer att erbjuda låntagare, såväl privatkunder som mindre företagskunder, amorteringsfritt i upp till sex månader om det finns skäl kopplade till coronakrisen för det.

Danske Bank gav ett liknande besked i måndags och nu hänger fler på.

SEB uppger att banken beslutat att ge möjlighet till tre månaders anstånd med amorteringar för coronadrabbade kunder.

Finansinspektionen uppmuntrar bankerna att frångå amorteringsplikten som finns i regelverket, men att det gäller befintliga lån, inte nyteckning.

”Det extraordinära läget motiverar att bankerna är generösa i sin tillämpning av att medge undantaget”, skriver FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar för TT.

Statliga banken SBAB pekar på att den möjligheten redan finns: vid längre sjukdom eller arbetslöshet.

– Och vi har möjlighet att hantera det om det här ökar i antal, säger SBAB:s pressansvarige Erik Wennegren.

Om att eventuellt även få en räntepaus, skriver Wennegren:

”Räntorna är på låga nivåer i dag. Naturligtvis kommer vi att göra individuella prövningar med kunder som eventuellt inte skulle klara av att betala räntorna. Vi kommer i möjligaste mån försöka hjälpa kunder som drabbas av denna kris.”

Swedbank skriver i en kommentar att banken kan komma att ha individuella samtal med varje enskild kund som hamnar i problem.

”För både företag och privatpersoner kan banken ge amorteringsbefrielse på lån under 6 månader”, skriver bankens presschef Unni Jerndal i ett mejl.

Även Handelsbanken är med på tåget:

– Förmågan att betala bolånen kan påverkas av coronaviruset och våra kontor har därför möjlighet att ge tidsbegränsat anstånd med amorteringar, helt i linje med Finansinspektionens syn på undantag från amorteringskravet, säger tillförordnade presschefen Mats Olsson.

Skandiabanken skriver i ett pressmeddelande att bolånekunder som blir arbetslösa eller på annat sätt drabbas av inkomstbortfall kan ansöka om amorteringsfrihet under sex månader.

”Vi vill med beslutet underlätta för de som drabbas av minskade inkomster eller arbetslöshet på grund av coronakrisen. Samhället prövas på ett sätt som vi inte tidigare sett och Skandia ska vara en trygg partner i orostider”, säger vd Johanna Cerwall i pressmeddelandet.

Icabanken har en ”positiv” inställning, säger Jonas Gustafsson, bankens chef för privataffärer, i ett mejl till DN:

”Icabanken ser positivt på frågan om att införa amorteringsfritt och ser över möjligheter för att snabbt kunna agera. Vi förstår att våra kunder nu kan ha hamnat i svåra, oförutsedda ekonomiska situationer.”

För en vecka sedan flaggade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) för att regeringen stod beredd att agera om det finansiella systemet skulle störas till följd av den påverkan som var att vänta av det nya coronavirusets spridning.

Därefter gick det undan, med kontakter mellan regeringen, FI, Riksgälden och bankerna. Det som nu gäller är att undantaget från amortering ska ske enligt en uppgörelse mellan banken och den berörda låntagaren. Det kan enligt FI röra sig om undantag på tre till tolv månader, med möjlighet till förlängning.

”Reglerna säger att bankerna kan ge undantag från amorteringskravet när det finns särskilda skäl. Tappar låntagaren inkomster på grund av coronavirusets spridning så är det ett sådant skäl. Det är FI:s syn och det har vi varit tydliga med mot bankerna. Det extraordinära läget motiverar att bankerna är generösa i sin tillämpning av att medge undantaget”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande som gick ut på tisdagen.

Bankerna meddelar samfällt att kunderna kan höra av sig om man hamnar i knipa. På SEB tror man att det kommer att dröja. Än så länge är läget inte akut – arbetslösheten ökar, men med viss eftersläpning.

Läs mer:

Magdalena Andersson sätter press på bankerna

Bolund pressar bankerna om coronastöd