Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svenska börsbolag drar ner i Ryssland – satsar i Ukraina

Det finns gott om jordbruks- och skogsmark att investera i både i Ryssland och Ukraina. I Ryssland tenderar svenska börsbolag i branschen att trappa ned sin verksamhet, medan den växer i Ukraina.
Det finns gott om jordbruks- och skogsmark att investera i både i Ryssland och Ukraina. I Ryssland tenderar svenska börsbolag i branschen att trappa ned sin verksamhet, medan den växer i Ukraina. Foto: Ikaj Panoramio / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Drygt 1,5 miljoner hektar åker- och skogsmark i Ryssland har sålts av av svenska börsbolag sedan Moskva annekterade ukrainska halvön Krim för snart två år sedan. Officiellt motiveras inte nedskärningarna med politiska avväganden. I Ukraina tycks svenska jordbruksföretag samtidigt se klara utvecklingsmöjligheter, kriget till trots.

Det visar en granskning som ATL Lantbrukets Affärstidning gjort och som publiceras på tisdagen. Styrelsen för Trigon Agri, producent av spannmål och mejeriprodukter och noterat på Stockholmsbörsen, har tagit ett principbeslut om att avveckla all verksamhet i president Vladimir Putins Ryssland.

Försäljningarna förklaras med att bolagets skuldsättning ska sänkas. En affär – försäljning av 80.319 hektar spannmålsmark i närheten av Rostov, 15-talet mil nordost om Moskva – väntas ända med en rejäl förlust när den slutförs framåt augusti, skriver ATL.

Bland övriga svenska företag i branschen, med verksamhet i Ryssland, är det inget som aviserar att man planerar att lämna landet.

– Många andra biter sig fast i väntan på bättre tider, säger Andreas Giallourakis, handelssekreterare hos Business Swedens kontor i Moskva.

På skogssidan har Ikeaägda Swedwood gjort sig av med både ett nybyggt sågverk, en limträfabrik och ett skogsarrende på 295.348 hektar i ryska Karelen.

Även Rusforest, noterat på Stockholmsbörsen, har sålt tillgångar i Ryssland: en pelletsfabrik, ett sågverk och ett stort skogsarrende i nordryska Archangelsk.

Enligt ATL fick Rusforest, med svenska pensionsfonder bland ägarna, in 99 miljoner kronor i kontanter genom affären, samtidigt som skulderna minskade med 141 miljoner kronor.

Samtidigt som Trigon Agri avvecklar i Ryssland satsar företaget i Ukraina, med en vinst under de nio första månaderna 2015 på 79 miljoner kronor, skriver ATL. Ickenotoerade Grain Alliance gjorde ett plusresultat i Ukraina på 107 miljoner konor första halvåret 2015.

– Vi är rätt stolta över att vi har klarat att göra det vi gör under en så turbulent period, säger Johan Damne, vd för CA-koncernen i Kalmar, Grain Alliances huvudägare.

Lantmännens koncernchef Per Olof Nyman säger till ATL att han hoppas mycket på Ukrainas nya handelsavtal med EU. Men han tror också på koncernens verksamhet i Ryssland, där man producerar hamburgerbröd som levereras till Moskvaregionen.

– Vi vill vara i Ukraina. Och vi har ingen åsikt om den politiska situationen i Ryssland. Vi ser det som intressanta marknader, säger Per Olof Nyman till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.