Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 15:17 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenska-bostader-kraftigt-overvarderade/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Svenska bostäder kraftigt övervärderade

Bostäderna i Sverige är övervärderade. Det visar tidningen The Economists genomgång.

Tidningens kvartalsgenomgång visar att priserna har sjunkit mycket i USA efter den ekonomiska krisen, men i Sverige är situationen annorlunda. Trots ett prisfall på 2,8 procent det senaste året är marknaden fortfarande övervärderad. Priserna har jämförts med inkomster och hyresnivåer och då är övervärderingen 23-29 procent, skriver DI som citerar The Economist.

Tidningens genomgång bland ett tjugotal länder visar att läget är värst i Singapore och Hongkong. Där kostar bostäderna 60 respektive 58 procent för mycket, enligt The Economist. Övervärderingen i Belgien är 58 procent och Kanada 54 procent.

The Economist metod bygger på en jämförelse av kvoten mellan kostnaden för att köpa och hyra bostad och kvoten mellan köpepriser och hushållens disponibelinkomster med de historiska genomsnitten för respektive kvot, skriver DI. Snittet av skillnaderna mot de historiska genomsnitten ramlar sedan ut som över- eller undervärdering. 

I USA är bostadspriserna undervärderade med 12 procent i relation till hyrorna och med 25 procent i relation till inkomsterna. I Tyskland är undervärderingen 19 procent. Störst undervärdering, enligt undersökningen, finns i Japan där bostäderna kostar 35 procent mindre än de borde i relation till hyror och disponibelinkomster.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.