Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svenska företag ser ljust på framtiden

Optimismen spirar hos de svenska företagen. Hushållen är däremot mer pessimistiska om den svenska ekonomin än normalt. Det visar den senaste barometerindikatorn från Konjunkturinstitutet (KI). Indikatorn steg till 111,9 i januari, från 110,3 i december.

För tillverkningsindustrin steg konfidensindikatorn från 115,1 i december till 120,8 i januari, vilket enligt KI förklaras med att fler företag anser att lagren är för små och positiva omdömen om orderstockarnas storlek. Indikatorerna för bygg- och anläggningsverksamhet, privata tjänstenäringar och detaljhandeln föll däremot något. Nivåerna generellt är dock fortsatt mycket höga, enligt Konjunkturinstitutet.

Hushållens syn på framtiden är något mer negativ än vid Decembermätningen, konfidensindikatorn föll 1,1 enheter i januari, till 97,5. Men pessimismen gäller inte den egna plånboken. Svenska hushåll ser fortfarande ljusare på sin egen ekonomi än normalt, samtidigt som man ser mörka moln på horisonten gällande Sveriges ekonomi i stort, både nu och de kommande tolv månaderna.

Nedåtriskerna mot Konjunkturinstitutets senaste prognos från i december har ökat, främst tack vare tecken på ökad finansiell stress med fallande börser och stigande obligationsspreadar.

Det sade Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson vid, vid en pressträff på tisdagen.

”Huvuddragen i prognosen står sig väl, men riskerna för att det ska bli sämre i Sverige har ökat”, sade han.

Han spådde samtidigt att Riksbanken återigen kommer att sänka reporäntan med 10 eller 15 punkter vid nästa möte i februari, på grund av fallande oljepriser och en mer expansiv penningpolitik i omvärlden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.