Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenska-granspendlare-skapar-debatt-i-norge/

Ekonomi

Svenska gränspendlare skapar debatt i Norge

Foto: Vidar Ruud/NTB/Scanpix

Den norska regeringen öppnar för att lösa situationen för svenska arbetspendlare som förlorat sin lön och möjlighet till ersättningar eftersom de inte tillåts resa över gränsen. Vegard Einan, statssekreterare på norska arbets- och socialdepartementet, säger till DN att man kommer att föra samtal med den svenska regeringen.

Tusentals svenska gränspendlare har hamnat i kläm sedan den norska regeringens smittskyddsregler från den 29 januari hindrar dem från att resa över gränsen till sina arbetsplatser i Norge.

På torsdagen debatterades frågan i det norska stortinget och upprördheten hos oppositionen över den konservativa regeringens ovillighet att lösa situationen var stor.

Elise Bjørnebekk-Waagen från Arbeiderpartiet konstaterade att Norge måste ställa sig solidariskt med personer som genom att reglerna snabbt förändrats fått svårt att betala sina räkningar.

– Vi talar om personer som betalar skatt i Norge och som annars skulle ha rätt till vårt skyddsnät, men som på grund av stängda gränser står på bar backe. Jag menar att det inte är mer än rätt att vi ställer upp sade Bjørnebekk-Waagen.

Hon fick medhåll av Senterpartiets Per Olaf Lundteigen, som påpekade att det här är själva grundtanken i det nordiska samarbetet.

Läs mer: Norska LO om pendlarnas situation: ”Omänskligt”

Men regeringen har avvisat oppositionens förslag med hänvisning till att man inte kan göra speciella lösningar för svenskar eller personer bosatta i gränsområden eftersom dessa regler i så fall måste gälla alla personer från EES-länder som arbetar i Norge. Regeringen har uppmanat de norska arbetsgivarna att permittera sina svenska arbetare, så att dessa kan söka ersättning från den norska försäkringskassan.

Företagarna i sin tur har svårt att hålla produktionen igång utan den svenska arbetskraften.

Per Olaf Lundteigen sade att någon form av lättnad i smittskyddsreglerna för arbetspendlare vore det enklaste sättet att lösa frågan.

Det är något som Fremskrittspartiet Erlend Wiborg motsatte sig.

– Att öppna upp gränsen för ökad arbetsinvandring, det tror jag inte vore bra så som situationen är nu, sade han.

Men kanske kan en lösning ändå vara i sikte. Vegard Einan, statssekreterare vid norska Arbetsdepartementet, säger att man nu tittar på lösningar.

– Både genom ekonomiskt stöd och möjlighet till inresa för den här gruppen. Vi kommer att prata med det svenska arbetsmarknadsdepartementet om saken, skriver Einan i ett mejl till DN.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark bekräftar att ett möte med norrmännen är planerat till nästa vecka.

– Det här är en ohållbar situation för gränspendlarna, men det skapar även problem för arbetsgivarna på den norska sidan gränsen, säger Nordmark i ett mejl till DN.

Redan på fredagen har den svenska delegationen vid Nordiska rådet begärt ett digitalt möte med Norges justitieminister Monica Mæland för att främst diskutera gränsfrågan. Hans Wallmark (M), ordförande för den svenska delegationen, säger att det är av största vikt att problemet kan lösas snabbt och tänker då inte bara på den akuta situationen för de drabbade arbetspendlarna.

– Pandemin skapar stora påfrestningar och det samarbete vi byggt upp under lång tid kan försämras snabbt. Vi måste helt enkelt försöka hitta en snabb lösning och det är därför vi begärt det här mötet, säger Wallmark och berättar att även den norska delegationen i Nordiska rådet kommer att delta.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt