Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svenska jobbsiffror skulle halveras med finsk statistik

Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Ungdomsarbetslösheten ska gå att jämföra internationellt, enligt en överenskommelse. Ändå justerar många EU-länder sina siffror kraftigt nedåt. Om Sverige hade räknat som Finland, skulle vår ungdomsarbetslöshet vara nästan hälften så stor.

En fjärdedel av dem som räknas in i gruppen arbetslösa ungdomar studerar på grundskolan eller gymnasiet. I går skrev DN om specialbeställd SCB-statistik som visar att siffrorna om ungdomsarbetslös­heten är missvisande.

Anledningen till att skoleleverna över huvud taget ingår i statistiken är att Sverige har anpassat sig till en internationell arbetslöshetsdefinition. Det betyder att det ska gå att jämföra statistiken med andra EU-länder.

Men jämförelsen med andra länder är mycket svår att göra. Trots en internationell överenskommelse använder många EU-länder sig av egna definitioner av ungdomsarbetslösheten.

Det visar en granskning som Riksdagens utredningstjänst (Rut) har gjort på uppdrag av riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson. Hon är moderat och tillträder som ordförande i arbetsmarknadsutskottet i juni.

Granskningen visar att vissa länder, exempelvis Sverige, räknar med heltidsstudenter som söker jobb. Andra länder, exempelvis Finland, Nederländerna och Bulgarien, har valt att räkna bort dem helt.

– Vi har kontaktat 30 länder och ställt frågor och vi har fått olika svar på vad som egentligen ingår, säger utredaren Andreas Hagström.

Om Sverige hade räknat bort heltidsstudenterna, precis som Finland, skulle ungdomsarbetslösheten för fjärde kvartalet 2011 ha sjunkit från 20,9 procent till 11,9 procent. Därmed skulle Sverige ha fått en bättre placering i Europaligan.

I granskningen skriver Rut att konsekvensen av olika definitioner kan innebära att ”nivåerna i den svenska arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten blir missvisande när dessa mått relateras till situationen i vår omedelbara omvärld”.

– När man tittar på den svenska debatten är ganska många experter eniga om att heltidsstudenterna inte är relevanta att ta med, frånsett att man kan använda måttet för internationella jämförelser. Vår undersökning slår hål på det, säger utredaren Andreas Hagström.

När arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) beskriver statistiken lyfter hon möjligheten till en internationell jämförelse. Efter Ruts undersökning ska hon nu ta upp frågan i regeringen.

– För mig är det väldigt förvånande om det är så att vissa länder inte följer de regler som finns. Det är allvarligt om man inte följer reglerna. Man kan se vilka konsekvenser det fått i till exempel södra Europa. Jag kommer att analysera uppgifterna som du tar upp nu, säger Hillevi Engström.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson är en av de politiker som vid flera tillfällen använt siffran 20-25 procent när hon har beskrivit ungdomsarbetslösheten i Sverige. Hon tycker att det är viktigare att prata om hur man ska hantera ungdomsarbetslösheten, snarare än statistiska definitioner.

– Oavsett hur man mäter är ungdomsarbetslösheten ett problem som regeringen borde vidta åtgärder kring. Vi ser att arbetslösheten bland ungdomar som saknar gymnasieexamen är jättehög, säger Magdalena Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.