Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenska-kraftnat-chockhojer-natavgift/

Ekonomi

Så drabbar Svenska Kraftnäts chockhöjda avgift för kunderna

Foto: Magnus Hallgren

När Svenska Kraftnät chockhöjer avgifterna sipprar det ner hos konsumenterna.

– 2–3 procent högre pris hos slutkund, mellan tummen och pekfingret, säger Energimarknadsinspektionens ställföreträdande generaldirektör Tony Rosten.

TT Text

Det var sent på torsdagseftermiddagen som Svenska Kraftnät skickade ut pressmeddelandet: Effektavgifterna höjs med 20 procent. Det kommer att belasta elnätsföretagen som i sin tur lär skicka notan vidare till konsumenterna.

Det går stick i stäv med regeringens ändrade regler för elnätsföretagen och löftet om sänkta elnätsavgifter för konsumenterna nästa år. Elmarknadsinspektionen håller som bäst på att räkna på vad de nya snävare vinstmarginalerna kommer att betyda för elnätsföretagen.

Det har talats om uppemot 20 procent lägre elnätsavgifter kommande fyra år. Summa summarum kommer det alltså ändå bli lägre elnätsavgifter för flertalet kunder, även efter Svenska Kraftnäts kraftiga prishöjning, enligt Tony Rosten.

Men det här kommer att nagga i kanten, säger Rosten.

Elnätsföretagen har naturliga monopol. Därför övervakas de av Energimarknadsinspektionen, som dock inte varit särskilt framgångsrika i att bromsa prisökningarna. De senaste 5–10 åren har elnätsjättar som Vattenfall, Eon och Ellevio höjt avgifterna kraftigt, vilket till sist fick regeringen att agera med strängare regler för företagen.

Hos Ellevio planeras ingen höjning nu med anledning av Svenska Kraftnäts höjda avgifter, men köper Energimarknadsinspektionens (EI) generella bedömning, enligt presschef Jonatan Björck. Ellevio avvaktar övriga prisjusteringar, som alltså går åt andra hållet och där EI inom kort kommer med besked.

Läs mer: Konsumentverket granskar elbolagen