Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenska-kraftnat-frangar-eu-krav/

EKONOMI

Svenska Kraftnät frångår EU-krav

Svenska Kraftnät har upprepade gånger under året frångått EU-krav om elöverföring mellan grannländer. Att Ringhals 4 hålls stängd resten av hösten ökar risken för att man tvingas fortsätta frångå kravet.

– Vi måste först och främst garantera driftsäkerheten här så att delar i nätet inte går sönder, säger Svenska Kraftnäts elmarknadsexpert Stefan Svensson.

Sverige är del i EU:s inre elmarknad. Våra elområden är sammankopplade med grannländernas, som är kopplade vidare till sina grannländer. För balansens och försörjningstrygghetens skull kan Sverige och andra EU-länder importera och exportera el mellan varandra efter behov.

Regelverket säger att systemoperatörerna, alltså Svenska Kraftnät och dess motsvarigheter, alltid ska ha minst 70 procent av sin driftsäkra kapacitet tillgänglig för gränsöverskridande flöden. Man ska alltså alltid ha ett visst utrymme i sina ledningar tillgängligt för elöverföring till andra länder.

Svenska Kraftnät ansökte i vintras om dispens från 70-procentsregeln under 2022. De bedömde risken för att man skulle hamna under 70 procent som stor om man samtidigt skulle kunna garantera driftsäkerheten i Sverige.

Det skapade irritation hos grannländerna som opponerade sig, inte minst hos Norge som svarade med att begränsa sin överföringskapacitet till Sverige. Frågan hänsköts efter granländernas invändningar från Energimarknadsinspektionen till det europeiska samarbetsorganet ACER, som kommer att ha avgjort saken senare i höst.

Men trots att frågan ännu inte är avgjord så har Svenska Kraftnät understigit 70-procentsregeln flera gånger under året, enligt Energimarknadsinspektionen.

Huruvida det är ett brott mot EU:s förordning eller inte beror på vilket beslut ACER landar i. Ger de avslag på Svenska Kraftnästs ansökan kan det enligt Energimarknadsinspektionen betraktas som det och leda till viten för de överträdelser som skett under 2022.

– Den möjligheten finns. Det kan också vara fråga om ett föreläggande att korrigera vissa beteenden. Det får vi ta sedan i tillsynsärendet, säger Fredrik Beskow, analytiker på Energimarknadsinspektionen.

Svenska Kraftnät förnekar inte att man understigit 70 procent under året. Det har varit en nödvändighet för att säkra driftsäkerheten i Sverige, menar Stefan Svensson, elmarknadsexpert på det statliga affärsverket.

– Det är för att vi först och främst måste garantera driftsäkerheten här så att delar i nätet inte går sönder och skapar stora avbrott, säger han.

– Den bedömningen vi har gjort är att det här är det sätt vi har att hantera det på. Genom att sätta av kapaciteterna från främst SE 3 (elområde tre, DN:s anm) så att inte det blir några överlaster i nätet.

Stefan Svensson, elmarknadsexpert på Svenska Kraftnät.
Foto: Privat.

Bakgrunden till att Svenska Kraftnät har svårt att möta 70-procentskravet beskriver Stefan Svensson som att produktions- och konsumtionsmönstren i det nordiska systemet har förändrats. Med mindre tillgänglig produktion i Sydsverige flödar elen i det området andra vägar genom nätet, vilket ökar belastningen i ledningar som historiskt har varit lågt belastade.

När stora produktionsanläggningar som till exempel Ringhals eller Oskarshamn är under revision och ur drift blir utmaningarna ännu större. Då måste Svenska Kraftnät enligt lag prioritera svensk driftsäkerhet framför till exempel södra Norges försörjning, förklarar Svensson.

– Skulle det vara enstaka timmar hade vi nog kunna hitta andra lösningar temporärt för att hålla uppe kapaciteten men det här är ju generellt under längre perioder som de här riskerna ökar, säger han.

Svenska Kraftnät vill i nuläget inte svara på hur många gånger eller hur mycket Svenska Kraftnät har gått utanför EU:s 70-procentskrav. Det visar sig när ACER kommer med sitt beslut i oktober.

– Jag skulle helst vilja invänta deras siffror snarare än att delge våra preliminära siffror nu, säger Stefan Svensson.

Risken att det kommer att fortsätta under hösten är enligt hans bedömning stor. Särskilt efter nyheten om att Ringhals 4 förblir stängd åtminstone till slutet av november, samtidigt som Forsmark 1 har stängt för revision till andra veckan i oktober.

– Det finns en stor risk för det. Jag kan inte svara för hur det kommer att se ut men ju närmare man kommer själva kapacitetstilldelningen desto mer vet man om hur det ska gå, och egentligen om man ska vara ärlig här så kommer vi inte förrän i efterhand vara helt säkra på hur väl vi har lyckats uppfylla det som det ser ut just nu.

– Att Ringhals 4 och Forsmark 1 är ute samtidigt kommer inte att vara positivt för oss i den här bemärkelsen, säger Stefan Svensson.

Läs mer: Ringhals 4 ur drift under hösten

Läs mer: Eskalerande nordiskt elbråk – Sverige och Norge stryper elleveranser

Ämnen i artikeln

Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt