Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/svenska-man-ager-dubbelt-sa-mycket-som-kvinnorna/

Ekonomi

Svenska män äger dubbelt så mycket som kvinnorna

Foto: Henrik Isaksson/TT

Ägandet i svensk ekonomi är ordentligt mansdominerat. En ny sammanställning som tankesmedjan Ownershift har låtit göra visar att männens innehav av aktier, fastigheter, skog och bilar är nästan dubbelt så stort som kvinnornas.

Rätta artikel

Bara tio av världens hundra rikaste är kvinnor. Att ägandet även i Sverige är en ojämställd historia bekräftas av en ny rapport från tankesmedjan Ownershift.

– Ägande är den ultimata makten. Det handlar om kontrollen över våra liv, säger Emma Heikensten, doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Kartläggningen som hon har gjort bygger på offentlig statistik om bland annat innehav av aktier och fastigheter i Sverige.

Siffrorna visar en genomgripande obalans mellan könen. Av det privata aktieinnehavet i Sverige kontrollerar männen 66 procent . De äger också 66 procent av bilarna på svenska vägar, och 62 procent av skogsfastigheterna i landet.

– Jag förväntade mig att det skulle vara dåligt, vilket också bekräftades. Män äger nästan dubbelt så mycket som kvinnor i allt från fastigheter och mark till aktier.

När det gäller makten över bolagen är ägandegapet ännu större. Genom att räkna de verkliga huvudmännen i svenska företag – en uppgift som rapporteras till Bolagsverket – får man en bild av vilka som ytterst kontrollerar svenska aktiebolag. Bara 26 procent av företagen har en kvinnlig huvudman.

– Det är viktigt att vi börjar diskutera den här frågan. Jämställt ägande är lika viktigt som fler kvinnor på vd-poster och lika löner. Det är en dimension som saknas i debatten.

Det är första året som organisationen Ownershift, vars mål är att öka det kvinnliga ägandet, sammanställer siffrorna. Någon trend kan därför inte skönjas än.

– Mest förvånande att ingen har samlat ihop den här statistiken tidigare. Det finns väldigt lite forskning, och sedan 2007 saknas dessutom förmögenhetsstatistik i Sverige.

– Alla borde också fundera över beslut som har att göra med ägande i vardagen, säger Emma Heikensten.

Läs även: ”Ekonomisk jämställdhet hotas av januariavtalet”