Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Svenska skattemedel för utlandsvård går till dansk svettklinik

Foto: Pontus Lundahl/TT

Två tredjedelar – 46 miljoner kronor – av skattemedlen för planerad utlandsvård inom EU förra året gick till en dansk klinik som behandlar personer med svettproblem, så kallad hyperhidros. Det visar en granskning av Sveriges radios program Kaliber.

För fyra år sedan infördes en ny lag, patientrörlighetsdirektivet, som har gjort det lättare för patienter att få kostnadsfri vård i andra EU-länder. Notan hamnar i stället hos patientens hemlandsting.

Försäkringskassan beviljade förra året ungefär 70 miljoner kronor till planerad vård i ett annat EU-land. Av dem gick 46 miljoner till svettbehandlingar vid Svedkliniken i Köpenhamn, visar Kalibers granskning.

Patienter med hyperhidros behandlas med injektioner med nervgiftet Botulinumtoxin, som ingår i till exempel Botox. Eftersom behandlingen av diagnosen även erbjuds av svenska landsting kan patienten få den kostnadsfritt vid kliniken i Danmark, enligt patientrörlighetsdirektivet.

Men såväl landsting som försäkringskassan har protesterat och vägrar i ett flertal fall att betala notan. De pekar exempelvis på att den danska kliniken behandlar fler kroppsdelar än den svenska vården, och att behandlingarna dessutom många gånger är dyrare i Danmark än i Sverige, skriver Kaliber.

Flera tusen ärenden har nu hamnat för prövning hos förvaltningsrätt och kammarrätt eftersom landsting och försäkringskassan anser att de danska svettbehandlingarna inte ska belasta offentliga vården.

Läs mer: Landsting kritisk till kostnader för onlinevård.

Även socialdemokratiska regiontyrelsen i Skåne har reagerat och kräver i ett brev till regeringskansliet att lagen ses över.

— Vi ser att det finns utländska aktörer som tar ut för höga priser i vissa fall för sjukvård som vi faktiskt utför billigare i Sverige sedan finns det då patienter som åker och får den här sjukvården i andra länder och så tvingas vi ersätta det, säger Henrik Fritzon, ordförande i regiontyrelsen till Kaliber.

De två svenska ägarna till Svedklinikken anser att de ger patienterna den vård de har rätt att få.

— Det finns ju en underbehandling av det här handikappet och det innebär att det finns ett stort behov av behandling men det finns ett litet utbud, säger Carl Swartling överläkare på kliniken och en av ägarna, till Kaliber

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.